Osmogodišnji dječak iz Maglaja slaže Rubikove kocke za samo nekoliko sekundi

/

Mirza Ćosić, osmogodišnji dječak iz Maglaja, slaže Rubikove kocke za samo nekoliko sekundi. Ovaj mališan je otkrio zanimljive detalje o svom hobiju.

“U školi su saznali da ja to sklapam tek kad je moj tata na Facebooku objavio video pa je kasnije objavio još jedan pa još jedan. Onda sam postao po tome poznat u cijelom Maglaju”, kazao je.

Voli geografiju i matematiku, govori engleski jezik jednako dobro kao i maternji i istražuje po internetu. Bilo koju državu da mu spomenete, znat će koji joj je glavni grad i kako joj izgleda zastava. Neke od njih sklapa na svojim kockicama.

Osmogodišnji dječak iz Maglaja slaže Rubikove kocke za samo nekoliko sekundi

“Nemaju sve kocke boje koje su na zastavama. Imam kocku na kojoj mogu složiti, naprimjer, zastavu Indije. Imam drugu na kojoj mogu složiti švicarsku zastavu, ali nemam, recimo, crnu boju da složim zastavu Njemačke, ali znam kako izgleda”, ispričao je.

Vještinu slaganja Rubikovih kocki razvijao je postepeno, nakon što je na internetu vidio kako ih sklapaju drugi. To je izazovna igra koja zahtijeva logičko razmišljanje, pažnju i strpljenje.

Savladao je algoritme i sada slaganje boja vježba na kockama koje imaju po tri reda kockica na jednoj rubnoj strani, ali i po šest redova pa čak i na onim slagalicama koje umjesto kocki za osnovu imaju trokut, ali se slažu po istom algoritmu.

Kockice uglavnom kupuje na putovanjima gdje ide s roditeljima i starijim bratom, koji nije naročito zainteresovan za ovaj hobi.

“Brat više voli informatiku i računarske igre, a zajedno provodimo vrijeme na vikendici, gdje igramo fudbala”, naveo je.

Kockice su u porodici Ćosić isključivo Mirzin hobi, a ako druga djeca pokažu interes da ih sklapaju, neće mu biti teško da im pokaže kako. Zna da u svijetu postoje takmičenja u brzini sklapanja Rubikove kocke, ali on se dosad nije takmičio, piše Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Još jedna velika pljačka novca u Doboju, policija na nogama

Dobojska policija traga za lopovom ili više njih koji...

Firma SeCom Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

Firma SeCom Jelah je pružila podršku Mješovitoj srednjoj školi...

Tešanj: Tokom vikenda dvije intvencije vatrogasaca

U protekla 72 sata, Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) Tešanj...

Tura “No Limit!” – Biciklistička avantura od Minhena do Tešnja

Sedmorica članova biciklističkog tima, Ikre Minhen, krenuli su danas...