U FBiH od morbila oboljelo 1.545 osoba, a od velikog kašlja 408

/

Epidemija morbila u Bosni i Hercegovini i dalje se ubrzano širi, a razlog za to je nizak postotak vakcinisane djece, zbog čega ne postoji kolektivni imunitet.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, broj prijavljenih slučajeva do 7. aprila 2024. u cijeloj Federaciji iznosio je 1.545.

Morbile

Najviše oboljelih i dalje ima u Kantonu Sarajevo, a podaci Zavoda za javno zdravstvo KS pokazuju 1.184 prijavljena slučaja, do današnjeg dana, bez smrtnih ishoda.

Također, u ovom kantonu je aplicirano 5.316 doza MRP vakcine, koja štiti od ove izuzetno zarazne bolesti.

Morbili su visokozarazna bolest. U slučaju izloženosti virusu, obolijeva najmanje 95 posto neimuniziranih osoba. Oboljela osoba kašljem, kihanjem i direktnim kontaktom inficira zdravu osobu česticama koje sadrže virus morbila. Virus morbila je aktivan u zraku ili na zaraženoj površini do dva sata. Morbili se šire stravično brzo i inficiraju više osoba.

Ne jenjava ni širenje zaraze velikim kašljom, pa se bilježi rast broja zaraženih osoba u Federaciji i iznosi 408.

Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, zbog pogoršane epidemiološke situacije, obavijestit će danas u toku dana nadležno federalno ministarstvo o pojavi slučajeva morbila i velikog kašlja kod djece u tom kantonu – potvrdila je Feni kantonalna ministrica zdravstva Aida Salčinović.

Kako je istakla, preporučeno je da djeca koja nisu vakcinisana do daljnjeg ne idu u vrtiće i škole.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Zeničko-dobojski kanton bilježi 118 zaraženih osoba.

U Sarajevskom kantonu dosad je prijavljeno 130 slučajeva pertusisa.

Hripavac je jedna od najzaraznijih bolesti. Osjetljivost na bolest je opća, a najčešće oboljevaju djeca do sedme godine života. Za razliku od većine drugih zaraznih bolesti, djeca ne nasljeđuju pasivnu imunost od majki, što znači da i novorođenčad može oboljeti.

Prognoza nije uvijek dobra. Hripavac je teška bolest. Gotovo 50 posto oboljelih mlađi su od godinu i u toj grupi bolest je posebno teška, posebno u mlađe dojenčadi i novorođenčadi (smrtnost čak do jedan posto). Upala pluća uobičajen je uzrok smrti u svim dobnim grupama, a promjene u srednjem nervnom sistemu mogu ostaviti trajne posljedice. Kod djece koja već boluju od neke srčane, neurološke, mišićne ili plućne bolesti  očekivan je teži tok bolesti.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sezonska groznica u Neumu: Za vikend se očekuju 100% popunjeni kapaciteti

Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, gostovao je...

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, danas prve grupe idu za Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su...

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje...

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...