Ko su najveći uvoznici u BiH?

/

U prva tri mjeseca 2024. godine najveći uvoznik na teritoriji BiH je Holdina, ćerka firma hrvatskog naftnog giganta INA, koja se bavi uvozom i distribucijom nafte i naftnih derivata.

U vlasništvu ove kompanije je i domaći Energopetrol. INA i Energopetrol, kako se navodi, zajedno čine najveću mrežu benzinskih stanica u BiH.

Na drugom mjestu liste najvećih uvoznika je GIKIL, odnosno Global Ispat Koksna Industrija iz Lukavca. Riječ je o vodećem proizvođaču koksa u BiH regionu.

Treća je, kako navod Biznisinfo, Optima grupa Banjaluka, naftna industrija u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta. U okviru grupe posluju rafinerije u Modriči i Brodu, kao i maloprodajni lanac Nestro petrol.

Uvoznik lijekova Hercegovinalijek probio se na visoko 4. mjesto, a na petom je ponovo naftni div Petrol.

ArcelorMittal je, navodi Biznisinfo, pao na šesto mjesto zbog problema u poslovanju o kojima su mediji izvještavali.

Veliki uspon bilježi Violeta iz Gruda, koja iz godine u godinu sve bolje posluje, te koja je usred velikog investicionog ciklusa. Ovo je značajan skok jer je u prošloj godini Violeta bila na desetom mjestu.

Na listi najvećih uvoznika su i TT kabeli iz Širokog Brijega, uvoznik VW vozila – Porsche BH, naftna kompanija Antunović AGS i Feal Široki Brijeg.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U FBiH vrijednost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda 106,8 miliona

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje poljoprivrednih preduzeća...

CIK-u odobreno dodatnih 4,17 miliona KM za Lokalne izbore 2024.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine danas je...

Od 142 načelnika u BiH samo su dva mlađa od 30 godina

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani...

Aero klub JMB Aircraft Germany na sarajevskom aerodromu

Članovi njemačkog aero kluba JMB Aircraft Germany sa 15...