IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

/

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) zatražila je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 2.933.745 maraka budžetskih sredstava za kupovinu biometrijske opreme za provođenje izbora.

Oprema “MegaMatcher Accelerator Extreme” bila bi kupljena od litvanske firme Neurotechnology.

Kako se navodi u odluci, novac je namjenjen za nabavku opreme za pohranu podataka, serverske opreme za obradu podataka i nabavku “MegaMatcher Acelerator Extreme” opreme za jačanje sistema biometrije u iznosu od 1.662.456 maraka.

Iznos od 1.271.289 maraka išao bi za nabavku sigurnosne opreme i telekomunikacionih sistema (opreme preko koje će se vršiti prenos podataka između Agencije, Centralne izborne komisije i biračkih mjesta).

– IDDEEA BiH u svom radu koristi ovu opremu za biometriju od uvođenja biometrijskih putnih isprava i ukidanja viznog režima sa EU-om, odnosno od 2009.godine pa do danas. Prije svake nabavke pa i ove sada, proveden je otvoreni postupak javne nabavke.

Napominjemo da su sve nabavke sprovedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i zakonom definisanim procedurama- kazali su za Faktor iz IDDEEA-e.

Dodali su da će se oprema, za koju su zatražena sredstva, koristiti za biometrijsku identifikaciju birača i za potrebe biometrijskih dokumenata u zemlji.

Novac je zatražen nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt početkom marta nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH koje bi trebale smanjiti mogućnost izbornih manipulacija.

Izmjene podrazumijevaju i biometrijsku identifikaciju svakog birača, odnosno da će građani prilikom izlaska na birališta osim lične karte biti identificirani na osnovu biometrijskih parametara koji uključuju otisak prsta.

Predviđeno je i elektronsko skeniranje glasačkih listića, piše Faktor.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U FBiH vrijednost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda 106,8 miliona

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje poljoprivrednih preduzeća...

CIK-u odobreno dodatnih 4,17 miliona KM za Lokalne izbore 2024.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine danas je...

Od 142 načelnika u BiH samo su dva mlađa od 30 godina

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani...

Aero klub JMB Aircraft Germany na sarajevskom aerodromu

Članovi njemačkog aero kluba JMB Aircraft Germany sa 15...