Ročište u predmetu “Džena Gadžun”: Šta je bilo s aparatom za anesteziju!

/

Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, Tužilaštvo Kantona Sarajevo ispitalo je svjedoke Faruka Haverića, Admira Dizdarevića, Islama Zukana i Denisa Zahirovića.

Aparat za anesteziju

Prvi svjedok Faruk Haverić je specijalista ginekologije i akušerstva u penziji. Haverić je do 2017. godine obnašao funkciju direktora Poliklinike “Jinemed BiH” koja se bavila liječenjem bračnog steriliteta.

Na unakrsnom ispitivanju, Haverić je pitan da li mu je poznat aparat za anesteziju s određenim serijskim brojem, na šta je odgovorio potvrdno.

Istakao je da je aparat bio korišten u Poliklinici “Jinemed BiH” i da je bio verificiran od Instituta za mjeriteljstvo.

Klinika je iz nepoznatih razloga zatvorena, a nakon toga aparat za anesteziju je prodat.

Za njegovo svjedočenje, odbrana trećeoptužene Jasmine Halimić je uložila prigovor, ističući da se svjedok ne može sjećati šestocifrenog serijskog broja iz 2017. godine.

Nakon njega, svjedočila je Admira Dizdarević, specijalista oftalmolog koja je obnašala funkciju načelnice odjeljenja u Kantonalnoj bolnici Zenica do 2022. godine.

Izuzeta dokumentacija

Dizdarević je objasnila uobičajeni proces anestezije, ističući da kada internista ili pedijatar obave nalaz, oni daju saglasnost za operaciju uz prethodno obavljen anesteziološki pregled.

Objasnila je i da i na dan operacije anesteziolog mora pregledati pacijenta, objasniti potencijalne rizike i dati saglasnost za uvođenje u anesteziju.

Dizdarević je istakla da je za slučaj djevojčice Džene Gadžun saznala iz medija, te da je nakon saznanja razgovarala s drugooptuženom u ovom predmetu, doktoricom Ninom Jovanović, kako bi je pitala da li se radi o njoj, tj. da li je ona osoba koja se spominje u medijima i da li je to tačno.

Nakon toga je kao načelnik odjela pregledala svu dokumentaciju koja nalazila u Kantonalnoj bolnici Zenica, ističući kako je posljednji pregled izvršen 15. oktobra 2021. godine, kada je uzet bris za nalaz.

Treći svjedok Islam Zukan, zaposlenik kompanije „Ari Medikal d.o.o“ za prodaju medicinske opreme, govorio je o spomenutom aparatu za anesteziju.

Zukan je istakao kako je aparat kupljen 16. avgusta 2017. godine od Poliklinike “Jinemed BiH” kada je nakon pola godine prodat Suadu Rožajcu. Papirologiju i frakturu je obavila Ordinacija „Bejtović“.

Zukan je istakao da je uz aparat postojala dokumentacija o verifikaciji i ugovor o kupoprodaji. Istakao je i da se verifikacija spomenutog aparata mora vršiti svaku godinu, ali s obzirom na to da su oni kompanija koja se bavi prodajom, nisu je uradili.

Lista čekanja

Posljednji svjedok na današnjem ročištu bio je Denis Zahirović, rukovodilac Sektora za pravne poslove Kantonalne bolnice u Zenici.

Zahirović je objasnio proces za liste čekanja koje su prije godinu objavljenje javno za pojedine odjele. Liste čekanja se čuvaju na dvije lokacije: kod načelnika odjeljenja i glavne medicinske sestre odjeljenja.

Kao pravnik, Zahirović nije upoznat s liječenjem djevojčice, kao ni da je bila na listi čekanja.

Na pitanja u vezi s radom Nine Jovanović u Kantonalnoj bolnici Zenica, Zahirović je objasnio da je ona imala ugovor o radu kao i odobrenje za dopunski rad.

Zahirović je istakao kako je na zahtjev Tužilaštva KS izuzimana dokumentacija doktorice Jovanović kao i kompletan personalni dosje koji se čuva u organizacionoj jedinici zaduženoj za radne odnose.

Naredno ročište zakazano je za 25. april u 10 sati, a za svjedoke su pozvani pripadnici MUP-a KS Kenan Mulić, Jusko Jasmin i Hasan Begić.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tešanj: Iz kamiona ukradeno gorivo

Prema informacijama MUP-a ZDK, u toku noći 22/23.05.2024. godine,...

Teslić: Prilikom pretresa pronađena opojna droga, jedno lice lišeno slobode

Policijski službenici Policijske stanice Teslić, 22.05.2024. godine, lišili su...

U teškoj saobraćajnoj nesreći kod Gradačca poginuo pješak

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila kod Gradačca u...

Maglaj: Prevarom na internetu ženi ukraden novac

Kako je saopćeno iz MUP ZDK, u službene prostorije...