Direktor Mann+Hummel: Svake godine rastemo, pokazujemo da se u BiH može uspjeti

/

Kompanija Mann+Hummel BA iz Tešnja, koja slovi za jednu od najuspješnijih privatizacija u Bosni i Hercegovini, posluje sve bolje i bolje.

Za dvadeset godina postojanja rasli su 4,5 puta, a njemački vlasnici su stekli apsolutno povjerenje u tešanjsku firmu i u kvalitet njenih proizvoda.

Firma je prošlu godinu okončala s rekordnim prihodima od 109,2 miliona KM. To je značajan porast u odnosu na godinu ranije kada su prihodi bili 102,4 miliona maraka, izvještava BiznisInfo.ba.

Firma raste iz godine u godinu zahvaljujući stalnim investicijama u proširenje i unapređenje proizvodnje. Neto dobit kompanije, koja je u vlasništvu istoimenog njemačkog giganta, porasla je na godišnjem nivou sa 4,4 na 6,5 miliona maraka.

Podsjetimo, riječ je o jednoj od najuspješnijih njemačkih investicija u BiH. Kompanija se bavi proizvodnjom filtera, između ostalog i za automobilsku industriju.

Mi kontinuirano investiramo. Svake godine investiramo u novu opremu, u infrastrukturu… Svake godine rastemo. Prošle god smo porasli s prometom, ove godine takođe planiramo rast – kazao nam je Galijašević.

Prema njegovim riječima, MANN+HUMMEL u Tešnju je, kad se gleda ukupno korporacija, jedna od 80 lokacija širom svijeta, ali je jako dobro pozicionirana, i to zahvaljujući Bosancima i Hercegovcima.

Nažalost, autoindustrija u Bosni i Hercegovini nije tako razvijena kao što je nekada bila, kada smo u Sarajevu proizvodili čak i automobile.

Nažalost poslije ovih nemilih događanja u ratu, dosta toga je uništeno i mi smo se pokušavali vraćati ali nismo se vratili na pravi nivo. Mislim da automobilska industrija  ima jako puno potencijala. Možemo da pogledamo neke države u okruženju, kako one privlače direktne strane investicije i pomažu time državi da napravi iskorake u ekonomiji. To je jedan potencijal koji i naša država ima a primarno zahvaljujući naravno našim ljudima – naglašava Galijašević.

Napominje da on dolazi iz kompanije koja broji preko 700 uposlenih i sve su Bosanci i Hercegovci. Rade ozbiljne proizvode za ozbiljne kupce i pokazuju da se može uspjeti u Bosni i Hercegovini.

Sa Bosancima i Hercegovcima, to mi je uvijek bitno da naglasim – naveo je naš sagovornik, koji je ove sedmice bio učesnik AHK Automotive Summita, u organizaciji Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Prema njegovim riječima, automobilska industrija suočava se sa velikim izazovima, a šta nas očekuje – “to pitanje za milion dolara”. Istina je, navodi, da se autoindustrija značajno mijenja. Iz klasičnih motora sa unutrašnjim sagorijevanjem prelazi se na električna vozila, to je trend koji je započeo prije nekoliko godina i on će se neminovno nastaviti. Niko ne očekuje da se taj trend zaustavi, ono što se očekuje jeste da se mi prilagođavamo tim trendovima.

– I naša kompanija je već u procesu transformacije, gdje naši glavne kompetencije filtriranja možemo da ponudimo u neke druge industrije, neke nove niše. A naravno, cilj nam je da ostanemo i u automobilskoj industriji jer postoje proizvodi koje ćemo nastaviti da proizvodimo – istakno je naš sagovornik.

I naša kompanija je već u procesu transformacije, gdje naši glavne kompetencije filtriranja možemo da ponudimo u neke druge industrije, neke nove niše. A naravno, cilj nam je da ostanemo i u automobilskoj industriji jer postoje proizvodi koje ćemo nastaviti da proizvodimo – istakno je naš sagovornik.

Njegova poruka za sve kompanije koje se bave autoindustrijom u Bosni i Hercegovini jeste da prate te trendove i dešavanja i da ne misle da se te promjene neće desiti.

 One se sigurno dešavaju, samo je do nas koliko ćemo se brzo prilagoditi – zaključio je Galijašević, piše biznisinfo.

 

 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Firma SAJO PLAST prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U realizaciji projekta " Jedan privrednik, jedna učionica" sudjelovala...

Maglaj: Završeno uređenje desne obale rijeke Bosne

Kako je saopćeno iz općine Maglaj uspješno je završeno...

Doboj Jug: Realizacija infrastrukturnih projekata

U ulici Brezik na području općine Doboj Jug, aktivni...

ADIL HALILOVIĆ IMENOVAN U PREDSJEDNIŠTVO SNAGE NARODA BIH

Adil Halilović društveno-politički aktivista i odnedavno predsjednik OO SNAGA...