Sve poskupljuje, pa i mature i maturske ekskurzije: Kako obezbijediti potreban novac?

/

Talas poskupljenja, koji se ne stišava nije zaobišao ni maturska putovanja i proslave. Roditeljima je ovaj dio godine u znaku još jedne glavobolje i dok se oni pitaju kako osigurati novac za dodatne izdatke, mladi nestrpljivo iščekuju putovanja za pamćenje.

Nemanja Rikić, učenik četvrtog razreda Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini, ove godine zatvoriće jedno i otvoriti novo životno poglavlje. Pripreme za matursku proslavu već su u punom jeku.

“Samo odijelo je 400 maraka minimalno, pored toga mora se platiti matursko veče i sve ostalo što individualno proslavljamo bez učešća škole”, kaže Nemanja.

Za jedno veče ode mjesečna plata. Ipak, haljina, odijelo, frizura, šminka, troškovi proslave maturske i drugarske večeri, za neke čak i profesionalni fotograf, samo su kap u moru troškova.

Jedan maturant u porodici kućni budžet će koštati oko četiri do pet hiljada maraka u godini kad završava srednju školu. Pored troškova proslave mature i maturske ekskurzije, tu su i troškovi upisa fakulteta, maturske ekskurzije, ali i polaganja vozačkog ispita.

“S obzirom na inflaciju sve je veća i veća cijena. Dosta se povećavaju s obzirom da i prijemni koštaju, ništa nije besplatno, definitivno veliki troškovi”, navodi Teodora Trninić, maturant iz Bijeljine.

Poskupljenja nisu zaobišla ni maturske ekskurzije.

“U odnosu na prošlu godinu kada poredimo cijene nekih 10 posto da su cijene otišle više, konkretno srednje škole putuju u inostranstvo, konkretno ekskurzija za Grčku odlazi na Krf, usput imaju pauze, ali jedna je hotel sa četiri zvjezdice, ol inkluziv, 750 maraka”, ističe menadžer prodaje u turističkoj agenciji Sofija Stevanović.

I dok se maturanti raduju, roditeljima se sa osjećanjima ponosa miješa osjećaj brige – kako obezbijediti novac za sve te izdatke. U pojedinim lokalnim zajednicama, poput Brčkog, nadležni su odlučili da pomognu.

“Donacije maturantima odnosno učenicima završnih razreda u pojedinačnim iznosima od 300 KM, a ukupan iznos je 210 000 KM. Biće novac prije mature, htjeli smo da ispoštujemo zakonske procedure”, navodi Srđan Kisić, šef pododjeljenja za obrazovanje Brčko distrikta.

Iako mladi i maturanti su svjesni cjelokupne situacije, pa sa roditeljima pažljivo budžetiraju, a sa vršnjacima se solidarišu.

“Mnogo novca je potrebno ali mi ćemo vidjeti da taj novac iskoristimo i za nastavak školovanja i za fakultet, a ne samo za maturu, fino ćemo mi to sve da rasporedimo”, stava je Ema Bratić, maturant iz Brčkog.

“Malo dijete, mali trošak, veliko dijete, velika obaveza”, kroz osmijeh kažu naši sagovornici. Ipak, smatraju da bi nadležni, ako mladi zaista jesu budućnost kao što govore, trebali pružiti bar neki vid podrške.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sezonska groznica u Neumu: Za vikend se očekuju 100% popunjeni kapaciteti

Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, gostovao je...

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, danas prve grupe idu za Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su...

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje...

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...