Zabrana rada nedjeljom u FBiH će vjerovatno dovesti do otpuštanja radnika i pada ekonomije

/

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u ponedjeljak, 22. 04. 2024. trebali bi, između ostalog, odlučivati o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini prema kojem bi nedjelja trebala postati neradni dan za trgovine u FBiH.

Predlagač je Federalno ministarstvo trgovine na čelu s ministrom Amirom Hasičevićem. Udruženja “Multi” iz Tuzle i “Liberalni forum iz Sarajeva” objavili su analizu predloženog zakona.

Autori studije su Damir Bećirović, Dino Arnut, Admir Čavalić i Benjamin Nurkić.

Povodom prijedloga o uvođenju zabrane rada nedjeljom čiji je predlagač Federalno ministarstvo trgovine na čelu s ministrom Amirom Hasičevićem, Udruženja “Multi” iz Tuzle i “Liberalni forum iz Sarajeva” objavili su analizu predloženog zakona. Autori studije su Damir Bećirović, Dino Arnut, Admir Čavalić i Benjamin Nurkić.

Jedinstveni zaključak njihove studije je da se ne preporučuje uvođenje zabrane rada nedjeljom. Ukoliko to politički nije moguće, predlaže se alternativa koja će imati blaži efekat, poput povećanja nadnica za rad nedjeljom, a koja je vezana prije svega za izmjene Zakona o radu, a ne Zakona o trgovini.

Građani bi bili voljni raditi nedjeljom za veće nadnice

Nakon analiziranja četiri ekonomska apsekta zabrane rada nedjeljom, pravne analize i empirijskog istraživanja, istraživači su došli do zaključka da bi uvođenje ovakve mjere moglo utjecati na:

  1. Pad broja zaposlenih u trgovini do 10%
  2. Rast cijena u trgovini
  3. Pad ostvarenog prometa, posebno za male trgovine
  4. Smanjenje broja registrovanih malih trgovina i obrta
  5. Pad BDP i pad prihoda od PDV-a

Također, analiza je pokazala da je upitna ustavnost navedenog rješenja, jer zakonodavac još uvijek nije dokazao koji su to benefiti za same radnike/ce, niti zašto je dobro diskiminirati jedne radnike/ce u odnosu na druge.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

CIK raspisuje lokalne izbore, liste kandidata početkom jula

U narednim danima, Centralna izborna komisija BiH, vjerovatno u...

Svjetski dan slobode medija: Stanje u BiH samo se pogoršava

Svjetski dan slobode medija obilježava se danas, 3. maja....

Pacijenti opet bez terapije jer nema citostatika, evo šta kažu oni koji ih nabavljaju i plaćaju

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i...

CIK, pored 7,4 miliona KM, traži još para za izbore

Centralna izborna komisija BiH (CIK) pisaće Ministarstvu finansija i...