Naknade za nezaposlene porodilje povećali na 500 maraka

/

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je u petak odluku kojom će u toku ove godine biti povećane naknade porodiljama na iznos od 500 maraka, potvrdila je Zemina Kadirić, ministrica zdravstva i socijalne politike u Vladi USK.

“Ovogodišnjim budžetom planirana su novčana izdvajanja od po 500 maraka mjesečno za svaku nezaposlenu porodilju. Ova mjera ima ključnu ulogu u podršci demografskoj politici Unsko-sanskog kantona i ima za cilj podsticanje rađanja i pružanje podrške porodicama. Povećanje stope nataliteta jedan je od ključnih elemenata demografske politike, a obezbjeđivanje finansijske podrške nezaposlenim porodiljama može doprinijeti ostvarenju tog cilja”, navela je ona.

Nezaposlene porodilje u ovome kantonu su već godinama u lošoj situaciji. Donedavno, njihova primanja su bila ograničena na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od samo stotinu maraka. Novac bi čekale i po tri godine, a da bi im uopšte bio isplaćen, morale su imati otvoren račun u banci, tako da bi gotovo kompletan iznos morale utrošiti na papirologiju. Kadirićeva je istakla kako je također Vlada usvojila i odluku o podršci porodicama sa više djece, pa će svakoj porodilji za novorođeno treće dijete, bez obzira na to da li je zaposlena ili nezaposlena, biti isplaćivana naknada za svako treće ili naredno dijete u iznosu od 500 maraka.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest, za sve penzionere u Federaciji BiH jeste...

CIK raspisuje lokalne izbore, liste kandidata početkom jula

U narednim danima, Centralna izborna komisija BiH, vjerovatno u...

Svjetski dan slobode medija: Stanje u BiH samo se pogoršava

Svjetski dan slobode medija obilježava se danas, 3. maja....