Ibro Škiljo, pjevač: ZVIJEZDA ‘POD STARE DANE’

/

Ah, Ibro Škiljo, virtuoz na harmonici i vokalna sila s folk dušom! Sa svojom najnovijom pjesmom – upravo je postao vijest!

Počeo je kao dječak koji se igrao s harmonikom brata i, gle čuda, kad se ovaj vratio iz vojske, Ibro je već znao odsvirati par kompozicija. Od školskih priredbi do dočeka Titove štafete, od igranki i KUD-a do prve radijske emisije “Selo veselo” i TV premijere u “Znanje imanje”, Ibro je harmoniku nosio kao drugu kožu.

Pred publikom u Makedoniji 1980. godine, dok je pratio mladog Seju Halilovića, Ibro je doživio mali tehnički kvar – raširio noge da mu čaksire ne padnu dok svira, što je publika nagradila gromoglasnim aplauzom, više nego Seju! Tu je svirao i pjevao na stotinama svadbi, solo s harmonikom, odzvanjajući veselje od Tešnja do Beograda, gdje je 1987. svirao na posljednjem dočeku Titove štafete. Ibro se nije zaustavljao ni tamo; svirao je i pjevao sve do 1999., kada je odlučio da će harmoniku zamijeniti mikrofonom.

Od tada, Ibro Škiljo snima hitove – poluprofesionalne od 1993. godine s društvenim temama, do profesionalnih folk snimaka od 2005. godine. Njegov najnoviji hit, “Neka te sreca prati,” obilježio je 2024. godinu. Ibro nije samo pjevač; on je i kompozitor i tekstopisac svojih djela, umjetnik koji crpi inspiraciju iz duše naroda.

Škiljo, s harmonikom u rukama, bio je i sudionik radnih akcija širom bivše Jugoslavije – uvijek u trendu, uvijek među ljudima. Njegova muzika, kao i njegova ličnost, nosi pečat autentičnog, jedinstvenog umjetnika čiji se život i djelo prepliću s melodijama koje odzvanjaju balkanskim prostorima.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...

“Good Dude”: Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot

Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot “Good Dude”:...