Ibro Škiljo, pjevač: ZVIJEZDA ‘POD STARE DANE’

/

Ah, Ibro Škiljo, virtuoz na harmonici i vokalna sila s folk dušom! Sa svojom najnovijom pjesmom – upravo je postao vijest!

Počeo je kao dječak koji se igrao s harmonikom brata i, gle čuda, kad se ovaj vratio iz vojske, Ibro je već znao odsvirati par kompozicija. Od školskih priredbi do dočeka Titove štafete, od igranki i KUD-a do prve radijske emisije “Selo veselo” i TV premijere u “Znanje imanje”, Ibro je harmoniku nosio kao drugu kožu.

Pred publikom u Makedoniji 1980. godine, dok je pratio mladog Seju Halilovića, Ibro je doživio mali tehnički kvar – raširio noge da mu čaksire ne padnu dok svira, što je publika nagradila gromoglasnim aplauzom, više nego Seju! Tu je svirao i pjevao na stotinama svadbi, solo s harmonikom, odzvanjajući veselje od Tešnja do Beograda, gdje je 1987. svirao na posljednjem dočeku Titove štafete. Ibro se nije zaustavljao ni tamo; svirao je i pjevao sve do 1999., kada je odlučio da će harmoniku zamijeniti mikrofonom.

Od tada, Ibro Škiljo snima hitove – poluprofesionalne od 1993. godine s društvenim temama, do profesionalnih folk snimaka od 2005. godine. Njegov najnoviji hit, “Neka te sreca prati,” obilježio je 2024. godinu. Ibro nije samo pjevač; on je i kompozitor i tekstopisac svojih djela, umjetnik koji crpi inspiraciju iz duše naroda.

Škiljo, s harmonikom u rukama, bio je i sudionik radnih akcija širom bivše Jugoslavije – uvijek u trendu, uvijek među ljudima. Njegova muzika, kao i njegova ličnost, nosi pečat autentičnog, jedinstvenog umjetnika čiji se život i djelo prepliću s melodijama koje odzvanjaju balkanskim prostorima.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...