ZDK: Izdat 501 prekršajni nalog, 70 vozača vozilo pod utjecajem alkohola

/

Nakon izvršenih analiza i procjena koje su vršene na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, tokom proteklog praznika na području svih policijskih stanica od strane policijskih timova provođene su pojačane aktivnosti u cilju unapređenja stanja sigurnosti u svim segmentima, sa posebnim akcentom na unapređenja stanja u oblasti sigurnosti saobraćaja.

Naznačene aktivnosti su poduzimane sa ciljem preveniranja saobraćajnih nezgoda, kao i smanjenja posljedica istih, te dokumentovanja i sankcionisanja krivičnih djela i prekršaja u saobraćaju, sa posebnim akcentom na sankcionisanje bahatih vozača, odnosno višestrukih povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja koji svojom vožnjom ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. U tom kontekstu, uspostavljeni su kontrolni punktovi, sa ciljem pojačanih kontrola u saobraćaju, na kojim je vršeno legitimisanje i detaljan pregled vozača i svih lica u vozilu, uključujući i preglede vozila.

U okviru ovih aktivnosti, u dane 30.04., 01. i 02.05.2024. godine, od strane policijskih timova Uprave policije na području svih policijskih stanica u Zeničko-dobojskom kantonu ostvareni su sljedeći rezultati:

– Kontrolisano je 1338 vozača i vozila,

– Izdato je 501 prekršajnih naloga,

– 70 vozača je zatečeno da upravljaju vozilom pod uticajem alkohola,

– 9 vozača su zatečena da upravljaju vozilom bez položenog vozačkog ispita,

– 5 vozača su zatečena pod izrečenom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom,

– 5 vozača je zatečeno da upravlja neregistrovanim motornim vozilom,

– zatečeno je jedno maloljetno lice da upravlja motornim vozilom,

– Izvršen je pregled 495 lica i vozila po članu 25. Zakona o policijskim službenicima ZDK,

– Izdato je 21 prekršajni nalog po javnom redu i miru, od čega 6 prekršajnih naloga za uživanje opojnih droga na javnom mjestu, 3 prekršajna naloga za prosjačenje, 9 prekršajnih naloga po Općinskim odlukama i 3 prekršajna naloga po Zakonu o nabavljanju, držanju i noženju oružja i municije ZDK.

– Zadokumentovano je 12 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, odnosno iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, “Posjedovanje i omogućavanjeuživanja opojnih droga”.

Kako bi se nivo bezbjednosti podigao na najveći mogući nivo, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem ovakvih i sličnih aktivnosti.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Ministar Adnan Šabani: Ambiciozni planovi u rekonstrukciji regionalnih putnih pravaca u ZDK

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu...

Potpisani ugovori o finansiranju projekata vjerskih zajednica

U Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog...

Vlada ZDK i sindikati opredjeljeni za nastavak primjene propisa koji regulišu zapošljavanje u školama

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i sindikata obrazovanja u ovom...

Školarina za redovne studente Univerziteta u Zenici 50 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju Odluku...