Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

/

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju oporavak građevinskog sektora, pokazalo je istraživanje konzultantske kuće Horváth, u kojem je sudjelovalo više od 30 članova upravnih odbora građevinskih kompanija.

Rast cijena materijala i stalne promjene djelatnika na svim pozicijama i dalje predstavljaju značajan problem za 70 posto građevinskih kompanija, dok je čak 82 posto ispitanika navelo da osjeća posljedice nedostatka radne snage.

Problem s privlačenjem i zadržavanjem radnika

Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth ističe kako je istraživanje pokazalo da viša plaća više nije dovoljna da privuče i zadrži kvalificirane radnike neophodne građevinskoj industriji.

“Kompanije će morati privući kvalificirane radnike fleksibilnijim poslovnim aranžmanima, no njihovo osmišljavanje i realizacija također zahtijevaju vrijeme i resurse”, kaže Boldor.

Zbog svega su toga sudionici istraživanja iz građevinskog sektora suzdržano optimistični što se tiče prognoza za ovu godinu.

Čak i uz prognoziran rast prodaje od 5.5 posto, ali i inflaciju, ne očekuje se značajniji oporavak u sektoru.

“Taktika čekanja”

Menadžeri građevinskih kompanija kao prioritet navode osiguravanje likvidnosti, a polovica ispitanih je dodatno navela optimizaciju troškova i profita.

Naglasili su da pad profitabilnosti sprječava industriju da ostvari važne i hitno potrebne transformacije unutar kompanije, zbog čega su inovacije i upotreba održivih materijala rangirani niže na listi prioriteta, kao i digitalizacija.

Istraživanje je pokazalo i da je svaka peta građevinska kompanija bila žrtva cyber napada.

“Razvoj poslovanja u građevinskoj industriji ovisi o investicijskom okruženju, koje nije samo pod utjecajem kretanja cijena i kamatnih stopa, već i veoma snažnih psiholoških faktora, poput zabrinutosti vezane uz cijenu nekretnina, te neizvjesnost oko strožih energetskih zahtjeva. Mnogi investitori trenutno primjenjuju takozvanu taktiku čekanja, odgađaju značajnije investicije, što utječe i na ostatak tržišta”, zaključila je Boldor.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...