Međunarodni dan babica: Ovo je najljepša i najodgovornija profesija

/

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom iz Antverpena u Belgiji, inicirala je 1919. godine formiranje Internacionalne konfederacije babica (ICM). Danas ICM ima više od 90 članica iz više od 80 zemalja.

Međunarodni dan babica je podrška babicama svijeta da slave babičanstvo kao profesiju. Inicijativa da se ovaj dan obilježava svake godine prvi put je predstavljena u Holandiji, 1987. godine.

Zanimanje babice staro je koliko i sam čovjek, a uprkos naprecima u medicini i tehnologiji, njihova uloga je nemjerljiva i uvijek će trajati. Njihov značaj mjeri se prema humanosti, velikoj odgovornosti i ogromnoj ljubavi prema rađanju novog bića.

Babice su te koje učestvuje u zbrinjavanju žene prije, tokom i poslije porođaja, neguju novorođenčad, pružaju podršku mladoj mami i njenoj porodici, prate stanje majke – disanje, puls, krvni pritisak, temperaturu, trajanje i učestalost trudova, i najveća su podrška tokom rađanja djeteta. One su jedine žene koje prisustvuju u fazi najvećeg bola i radosti, u životu jedne majke.

U septembru 2022. godine, ekipa ZOS radija imala je priliku posjetiti posjetiti odjel ginekologije i akušerstva u Općoj bolnici Tešanj, kada smo razgovarali sa dvije babice. Atifa Bešlagić se tada pripremala za penziju i svoje znanje prenosila mlađoj kolegici Valentini.

S njima smo govorili o tome kako je to biti babica, kakav je to poziv, šta je najljepše u njemu, te kako očevi reagiraju na vijest da su dobili bebu.

Kompletan tekst možete pročitati OVDJE

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Okupljanje udruženja ABNOR-a : Ministar Sirovica dodijelio priznanje najstarijem borcu

Danas je u Tešnju održano okupljanje članova udruženja antifašističkih...

Promjene na čelu stranka: Edin Mahmutović umjesto Fahira Sole predsjednik OO NES (ASDA) TEŠANJ

Dosadašnji dugogodišnji predsjednik OO NES (ASDA) Tešanj Fahir Solo...

Poznati nosioci lista političkih stranaka za lokalne izbore u Tešnju

Kako se približavaju rokovi za predaju lista tako i...

Tešanj: U Aleji pisaca u Bobarama održan 3. Međunarodni pjesnički maraton

Plaketu Zlatni stih dobila je književnica Emina Selimović, Srebreni...