Isporuka nedostajućih citostatika očekuje se tokom ovog mjeseca

/

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH danas je objavio da poduzimaju sve mjere kako bi pacijentima bili dostupni svi potrebni lijekovi, o čemu govori i činjenica da trenutno nabavljaju više od 183 lijeka s liste Fonda solidarnosti.

“Uprkos globalnom poremećaju na tržištu lijekova, radimo sve što je u našoj moći da nabavimo ono što nam je potrebno za redovno obavljanje posla. Međutim, ne postoji institucija, a ni država koja u svakom trenutku ima sve potrebne lijekove i u kojoj ne postoje liste čekanja za komplikovane terapije. Zbog toga, molimo javnost i građane da imaju razumijevanja za trenutnu situaciju, da uvide da radimo na problemu rješavanja nedostatka određenih citostatika u svim kliničkim centrima u FBiH”, istaknuto je iz Zavoda.

Također, navedeno je da sastanak predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uz učešće i Ministra zdravstva KS jasno pokazuje da su svjesni postojanja problema i da su opredijeljeni da urede sistem kako bi više vremena mogli posvetiti liječenju i prevenciji zdravlja, a ne birokratskim preprekama.

“Ono što vam možemo garantovati da ćemo dati sve od sebe da u što kraćem roku riješimo problem jer je većina nas doktori koji su svoj život posvetili liječenju pacijenata i spašavanju života naših građana. Nedostatak lijekova je globalni problem, koji u FBiH zahtjeva sistemsko rješenje i posvećenost svih relevantnih institucija”, naglašavaju iz Zavoda.

Podsjećaju da je prethodnih dana u medijima pisano o nedostatku citostatika i s tim u vezi se žele informisati javnost da je više od 95 posto citostatika dostupno našim pacijentima u svim kliničkim centrima FBiH, dok se za trenutno nedostajuće cistostatike očekuje isporuka tokom ovog mjeseca.

Tvrde da je do kašnjenja u isporuci nekoliko citostatika došlo zbog problema u proizvodnji ili uvozu u BiH, a prema propisanim procedurama, za interventni uvoz neregistrovanih lijekova potrebno je dobiti dozvolu za uvoz od Federalnog ministarstva zdravstva, te proći kontrolu serije u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, što sve otežava i produžuje dostupnost u samim zdravstvenim ustanovama.

“Ono što je važno da građani znaju je da životi onkoloških pacijenata nisu ugroženi zbog nedostatka pojedinih citostatika, jer ukoliko pacijentima nije dostupna zamjenska terapija, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, uz potvrdu apoteka kliničkih centara o nedostatku citostatika, svakom osiguraniku omogućava u relativno kratkom vremenu refundaciju novca za kupljene lijekove”, navode iz Zavoda.

Dodaju da mnogi problemi s kojima se suočavamo zahtijevaju koordinirani angažman većeg broja zdravstvenih institucija, ali i izvršnih i zakonodavnih organa, što se posebno odnosi na izmjene zakona po pitanju javnih nabavki i drugih oblasti koji im otežavaju djelovanje.

Iz Zavoda navode da im loša zakonodavna rješenja u kombinaciji s neodgovornim kompanijama stvaraju probleme po pitanju pravovremene nabavke aparata, lijekova i drugih potrepština bez kojih ne možemo na odgovarajući način i pravovremeno pružati sve usluge građanima.

S tim u vezi podsjećaju na dugotrajni proces pokušaja nabavke akceleratora u Tuzli, kao i kakve posljedice višekratno obaranje tendera ima na onkološke pacijente.

Na sreću postoje i odgovorne kompanije i dobavljači koji ne samo da svoj posao obavljaju profesionalno, već pomažu nam da ne dođemo u situaciju da nam birokratske procedure i neodgovornost određenih aktera budu važnije od zdravlja pacijenata.

“Pitanje nabavke lijekova je posebno problematično jer smo mi mala država koja zbog male potrošnje nema prioritet u nabavkama lijekova kojih nedostaje svugdje u svijetu, u taj proces su uključene brojne institucije koje još uvijek nisu dovoljno koordinirane, jer se radi o komplikovanim i riskantnim procesima javnih nabavki, kod kojih često brzina i uspješnost nabavke zavisi o dobroj volji dobavljača koji žalbama mogu ugroziti brojne procese”, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Noćas počinje ljetno računanje vremena

Noćas, tačno u ponoć, počinje ljetno računanje vremena u...

Kamiondžije na Zapadnom Balkanu godišnje izgube 26 miliona sati čekajući na graničnim prelazima

Tokom svoje prve posjete Albaniji u svojstvu potpredsjednice Svjetske...

Šteta nakon potresa: Stijena se urušila pored kuće, škole kratkoročno evakuisane

Prema podacima Seizmološke službe Federalnog hidrometeorološkog zavoda, potres se...

Policajka iz Gradačca nije otkrila lokaciju Nizame Hećimović, ali je bila povezana sa trostrukim ubicom

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona provjerava navode da li je policijska...