Von der Leyen poručila iz Splita: Bosna i Hercegovina će biti unutar EU

/

Predsjednica Evropske komisije i kandidatkinja EPP-a za tu dužnost na sljedećim evropskim izborima Ursula von de Leyen govorila je danas na predizbornom skupu HDZ-a u Splitu.

“U idućem mandatu Evropska komisija će imati komesara za odbranu jer Evropa mora biti sposobna da na nju niko ne digne ruku”, istaknula je Ursula von der Leyen na predizbornom skupu HDZ-a i EPP-a kojim je i službeno započela kampanja Evropske narodne stranke za izbore za Evropski parlament.

Dodala je kako kako Rusija želi “rastrgati Evropu izvana i iznutra je posvađati”, ali to joj neće uspjeti “jer ćemo izgraditi snažnu Evropu”. Dodala je i da Europa podržava Ukrajinu, te da Ukrajina može računati na Evropu.

Po njenim riječima, veoma je važno i proširenje EU na Zapadni Balkan, pri čemu je posebno istaknula Bosnu i Hercegovinu.

“BiH će biti unutar EU”, poručila je von der Leyen.

Za status kandidata za članstvo u EU po riječima predsjednice EU komisije, najviše je pridonio Andrej Plenković, “i budućnost te zemlje je evropska”, naglasila je.

“Zauzmimo se za Evropu. Hvala vam”, završila je obraćajući se na jeziku domaćina.

Premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je također govorio o Bosni i Hercegovini.

Foto: HDZ

Foto: HDZ

“Što se tiče BiH zauzimat ćemo se za ravnopravnost Hrvata u toj zemlji”, poručio je Plenković.

Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH je također održao govor gdje se zahvalio se premijeru Plenkoviću na njegovoj podršci Hrvatima u BiH.

Naveo je da njegova stranka provodi politiku privlačenja Bosne i Hercegovine na jedini ispravan, evropski put, prenosi Klix.

“Bez pomoći sestrinske stranke, za koju glasa većina Hrvata iz BiH, borba za kolektivna prava bosanskohercegovačkih Hrvata bila bi mnogo teža”, kazao je Čović.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...

Usvojene važne izmjene Zakona o PIO – pročitajte šta se mijenja

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine...

Nova nada za zdravstveni sistem: BiH se pridružuje programu EU4Health

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine podržalo je inicijativu Ministarstva civilnih...