Da li nas čeka novo poskupljenje kafe?

/

Ispijanje kafe u Bosni i Hercegovini dio je svakodnevice, najčešće se uz kavu započinje dan. Ipak, uprkos tome što su građani BiH veliki uživaoci kafe, ovaj napitak mnogima postaje luksuz. Zbog rasta cijene sirove kafe na svjetskim burzama i u Bosni i Hercegovini se uskoro očekuju nove, veće cijene omiljenog napitka.

Novo poskupljenje kave

Svakodnevni troškovi života rastu svakog dana, a u moru poskupljenja uskoro se može očekivati i novi porast cijena omiljenog napitka mnogih građana BiH – kafe.

VLADIMIR GARIĆ, barista iz Bijeljine

“Cijene neće prestati da divljaju obzirom da je cijena sirove kafe diskutabilna zbog svih mogućih kriza, što izvoznika što prerađivača, tako da nam do kraja godine slijedi još poskupljenja što konzumne domaće kafe, što espresa u nabavci.”

Još jedno poskupljenje u nizu građane ne iznenađuje, a kafe se, kažu, neće odreći. Iako se u potpunosti ne odriču ovog užitka, ugostitelji kažu da je razlika u potrošnji evidentna.

“Neko ko je pio dvije smanjio je za jednu šoljicu kafe tako da se može osjetiti u BiH da je kriza došla i kod nas”, kaže Garić.

U udruženjima potrošača kažu da bi se divljanje cijena barem donekle moglo ublažiti ograničavanjem marže.

Statistika kaže da se u Bosni i Hercegovini godišnje popije milijardu i po šoljica kafe. To znači da jedan građanin naše zemlje u prosjeku popije oko 800 šoljica kafe godišnje, odnosno od tri do četiri kafe dnevno. Pitanje je da li će takva statistika biti i na kraju ove godine, izvještava BHRT.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...

Usvojene važne izmjene Zakona o PIO – pročitajte šta se mijenja

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine...

Nova nada za zdravstveni sistem: BiH se pridružuje programu EU4Health

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine podržalo je inicijativu Ministarstva civilnih...