“Posljedice ćemo tek da osjetimo” Planeta pogođena najvećom SOLARNOM OLUJOM u posljednjih 20 godina, spremite se na ove promjene

/

Zemlja je zahvaćena najvećom geomagnetnom olujom u posljednjih 20 godina zbog velike količine koronalne mase koju je izbacilo Sunce.

“Starlink”, satelitski ogranak kompanije Spejseks Ilona Maska, saopštio je danas da je uočen pad kvaliteta njenog signala i usluga jer je Zemlja pogođena najvećom geomagnetnom olujom zbog solarne aktivnosti u posljednje dvije decenije. Kako objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović, ovakva pojava se dešava jednom u 20 godina.

– Jednom u 20 godina se događa ovako jaka eksplozija na Suncu. Vidjela se širom planete, prije svega sjeverne polovine, do geografskih širina 30 stepeni. Na jugu Sjedinjenih Američkih država, većem dijelu Evrope, dijelovima Azije. Prekjuče je bila jedna eksplozija koja je pogodila više Indijski okean, a jutros pogodila je Pacifik, tako da u tim regionima je taj efekt pojačane elektromagnetne energije bio izražen, što ima određene posljedice na život na Zemlji – kaže Todorović za Tanjug.

“Vidjeće se posljedice”

Pikovi energije bili su kratkog trajanja, što kako objašnjava Todorović, ne bi trebalo da ostavi neke ozbiljnije posljedice.

– To je isto kao da idete na rendgen zračenje nekog organa, kod medicinskih pregleda. Ali te energije utiču na zdravlje čovjeka u smislu da postoje od određenih, kao kažemo, meteoropata, uslovno rečeno glavobolje, reakcije reumatizma, svi oni koji su lomili kosti mogu da osećaju slične probleme, žiganje itd. S druge strane, ta energija uzrokuje poremećaj u elektromagnetnim talasima medija, radio i televizijskih signala, tako da i satelita, znači sve, i interneta uslovno rečeno, svih telekomunikacijskih prenosa energije. U krajnjem slučaju, kroz nekoliko dana, vidjeće se i posljedica u vremenskim prilikama – rekao je Todorović, prenosi Blic.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...