Maglaj: Deset godina od velikih poplava

/

Nakon višednevnih obilnih padavina 2014. godine, podivljala rijeka Bosna je 14. maja u večernjim satima izašla iz korita, a već 15. maja su u potpunosti bili potopljeni: Maglaj, Doboj, Šamac, Odžak.

Na sjeveru je Sava potopila Domaljevac i Orašje. dok je rijeka Usora poplavila Doboj Jug. Rijeka Spreča je opet potopila Industrijsku zonu u Gračanici, a od Sprečkog polja, je napravljeno jezero.

Neviđena katastrofa pogodila je tada ovaj dio BiH.

Život u velikom broju poplavljenih područja bio je potpuno paraliziran, a štete su bile milionske. Uništena infrastruktura poslije poplava popravljala se uz pomoć međunarodnih organizacija, ali i sredstvima domačih institucija trajao je godinama.

U Doboju je nažalost od poplava život izgubilo 11 osoba, mahom starih i bolesnih koje se nisu mogle izvući iz vodene stihije.

Poplave Maglaj 15-17. maj 2014. Helikoptersko spašavanje OS BiH

Jedan od najviše pogođenih gradova bio je Maglaj. Slike iz Maglaja u tom periodu su bile kao iz apokaliptičnih filmova. Na ulicama ovog grada tada su se mogli vidjeti smeće, mulj, dijelovi namještaja, bijela tehnika. Poplavljeno je bilo 1.650 stambenih objekata, a krov nad glavom je izgubilo blizu 6.000 građana. 297 privrednih subjekata je poplavljeno.

Maglaj – Arhiva (foto: R.V./zosradio.ba)

Nakon poplava uslijedila su i klizišta u kojima je uništen dio magistralnog puta M-17 u selu Kosova, a u potpunosti je uništen i 71 stambeni objekat na području ove općine.

Maglaj – Arhiva (foto: R.V./zosradio.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Svečani ispraćaj 202 maturanta i maturantice Mješovite srednje škole Tešanj

U petak, 24. 05.2024. godine, upriličen je svečani ispraćaj...

Firma SAJO PLAST prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U realizaciji projekta " Jedan privrednik, jedna učionica" sudjelovala...

Maglaj: Završeno uređenje desne obale rijeke Bosne

Kako je saopćeno iz općine Maglaj uspješno je završeno...

Doboj Jug: Realizacija infrastrukturnih projekata

U ulici Brezik na području općine Doboj Jug, aktivni...