Naloženo rješavanje propisa i diskriminatornih praksi unutar esencijalnih lista lijekova

/

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je usvojilo Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o koracima poduzetim za rješavanje diskriminacije stranih farmaceutskih firmi u vezi s esencijalnim listama lijekova na kantonalnoj razini, posebno u Kantonu Sarajevo, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10.

Vlada ističe važnost poduzimanja mjera za implementaciju preporuka sa sastanaka Pododbora za unutarnje tržište i konkurenciju, kao i Pododbora za trgovinu i industriju, carine i oporezivanje, održanih krajem veljače i ožujka prethodne godine.

Također, naglašava se značaj odgovora na pisma Europske komisije koja su istaknula potrebu za ukidanjem diskriminatornih praksi kantonalnih institucija vezanih uz esencijalne liste lijekova.

Cilj ispunjavanja preporuka je osigurati dosljednu provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te izbjeći negativne posljedice najavljenih mjera Europske komisije.

U tu svrhu, Vijeće ministara BiH je ovlastilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da što prije koordinira aktivnosti s nadležnim organima na kantonalnoj razini kako bi se pripremio odgovor koji će biti dostavljen Europskoj komisiji, prenosi Crna hronika.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...