170.000 mina još uvijek čeka da bude pronađeno

/

Ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu danas je održana demonstracija i prezentacija aktivnosti protuminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini. Organizirali su je Centar za uklanjanje mina u BiH u saradnji s Crvenim križem.

Predstavnici Oružanih snaga BiH, EUFOR-a, Crvenog križa, Federalne uprave civilne zaštite te nevladinih organizacija Norveške narodne pomoći i MAG-a su putem izložbe opreme i alata za protuminske operacije prezentirali svoj rad i napore usmjerene ka osiguranju sigurnosti od minske opasnosti u zemlji.

Ova manifestacija ima informativni karakter s obzirom na to da većina ljudi nema priliku vidjeti i upoznati se s minama te je ovim putem imala priliku naučiti kako se pravilno ponašati u opasnim situacijama. Posjetitelji su imali priliku kroz simuliranu minski sumnjivu površinu vidjeti proces spašavanja povrijeđenih osoba i pružanja prve pomoći.

Centar za uklanjanje mina u BiH upozorio je da je važno strogo poštovati minsko označene površine i nikako ih uništavati ili uklanjati jer to može dovesti do stvaranja novih minskih polja.

Prema posljednjim procjenama, u Bosni i Hercegovini postoji 838 kvadratnih kilometara minski sumnjivih površina. Organizatori su podsjetili da se većina minskih nesreća događa u proljeće i jesen te apelirali na ljude da ne rizikuju ulazeći u nepoznata područja jer još uvijek postoji opasnost od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz rata.

Kampanja “Da li ste svjesni” koju provodi Centar za uklanjanje mina u BiH i nevladina organizacija MAG ima za cilj putem društvenih mreža širiti svijest o minskoj opasnosti i tako spriječiti minske nesreće.

Ovaj događaj se održao u sklopu obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pod sloganom “Humanost i solidarnost – to smo mi”, prenosi Crna hronika.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...