ProCredit Bank, TRA i UTBiH o prekograničnom poravnanju emisije ugljika (CBAM)

/

ProCredit Bank, Udruženje termoenergetičara u Bosni i Hercegovini i Razvojna agencija Općine Tešanj su tokom maja uspješno organizirali jednodnevni seminar pod nazivom „Mehanizam prekograničnog poravnanja emisije ugljika (CBAM) – utjecaj na poslovanje kompanija u BiH i način izrade izvještaja o emisijama“.

Na seminaru održanom u prostorijama Razvojne agencije Tešanj/TECHLAB centra, prisutni su imali priliku detaljno se informisati o novom mehanizmu CBAM i njegovom utjecaju na poslovanje kompanija u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na donošenje Uredbe EU o CBAM, donesene u maju prošle godine, koja ima direktan utjecaj na konkurentnost kompanija u Bosni i Hercegovini koje izvoze proizvode na tržište Europske unije, seminar je pružio uvid u obaveze izvještavanja o emisijama za industrije cementa, željeza i čelika, aluminija, vještačkih đubriva, električne energije i vodonika. Kompanije su dobile sve informacije o kontinuiranoj obvezi dostavljanja kvartalnih izvještaja o emisijama ugljika ukoliko žele nastaviti izvoz svojih proizvoda u EU, te o prelaznom razdoblju do kraja 2025. godine i šta je u ovom periodu potrebno pripremiti.

Važno je napomenuti da će, od 2026. godine, svi izvoznici proizvoda iz ovih industrijskih sektora će biti obavezni plaćati emisije CO2, a na seminaru se razgovaralo i o mogućnosti da li će se lista industrijskih sektora koji su podložni plaćanju CO2 taksi postepeno proširivati na druge grupe proizvoda. Također, tokom seminara je kroz praktične primjere objašnjeno na koji način se rade CBAM kalkulacije, te kako se popunjavaju traženi izvještaji.

Ines Amitović, direktorica Odjela za održivost i komunikacije u ProCredit Bank, je govorila o finansiranjumjera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Ova banka je, u protekloj deceniji, uspješno plasirala više od 230 miliona KM ‘zelenih kredita’ za privrednike, kojima je finansirano 175 različitih projekata energetske efikasnosti i generisano 400 MWp, što ProCredit Bank čini bankarskim liderom u procesu energetske transformacije u BiH.

Cilj seminara bio je detaljno predstaviti aktivnosti koje su kompanije obavezne poduzeti u smislu izvještavanja o emisijama, kao i smanjenja vlastitih CO2 emisija. Naglasak je stavljen na implementaciju mjera energetske efikasnosti, proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, primjenu principa cirkularne ekonomije te druge organizacijsko-tehnološke mjere. Sudionici su imali priliku kroz praktične primjere naučiti načine popunjavanja formi za izvještavanje o emisijama u skladu s zahtjevima CBAM-a.

Ovaj seminar je predstavljao značajan korak u pripremi kompanija za novi regulativni okvir te će doprinijeti jačanju konkurentnosti i održivosti poslovanja bh. kompanija na tržištu Evropske unije. Naredna sesija na temu CBAM će biti održana 07.06., u Čardacima u Vitezu. Za više informacija o ovoj temi i ostalim uslugama ProCredit Bank, posjetite web stranicu, LinkedIn profil ili Facebook i Instagram kanale društvenih mreža.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Uz račun otvoren u ProCredit Bank: Besplatno podizanje gotovine na više od 1700 lokacija

ProCredit Bank je respektabilna banka fokusirana na pružanje visokokvalitetnih...

MANN+HUMMEL pruža podršku mladim talentima: Ponosni smo što podržavamo obrazovanje

U MANN+HUMMEL BA vjerujemo da je obrazovanje temelj uspješne...

Održan IV B2B susret projekta “Pouzdanost 2023/24”

Juče je u Tešnju, u okviru projekta “Pouzdanost 2023/24”,...

Postavljanje standarda: ESG kao filozofija poslovanja i življenja, a ne korporativni PR trend

U velikom broju tekstova, podcasta, konferencija i svih ostalih...