Vatrogasci ne mogu sami: BiH i dalje bez aviona za gašenje požara

/

Vatrogasci širom Hercegovine će se suočiti s požarima koristeći prilično oskudne resurse. Iako su planirana sredstva u iznosu od 30 miliona KM bila predviđena u prošlogodišnjem budžetu nova vladajuća većina ih je povukla, ostavljajući vatrogasce bez potrebnih resursa.

Nedostatak novca rezultirat će time da se vatrogasci, posebno u Hercegovini, moraju suočiti s požarima s ograničenim kapacitetima, često se oslanjajući na neobučene mještane za pomoć.

Ova situacija dolazi u vrijeme kada meteorolozi i klimatolozi upozoravaju na mogućnost ekstremno toplijeg ljeta, toplinskih valova i suše.

Prošle godine, Europa je zabilježila svoje najtoplije ljeto do sada, što je rezultiralo velikim brojem šumskih požara.

I u Bosni i Hercegovini situacija je bila katastrofalna, posebno u Hercegovini, gdje je čak 60 posto požara u cijeloj Federaciji BiH zabilježeno.

Petar Jurić, zapovjednik Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar, ističe za Večernji list kako njihova jedinica redovno osigurava određeni broj sezonskih vatrogasaca uz podršku Grada Mostara. No, uprkos ljudskim resursima, uvijek postoji potreba za boljom opremom i nabavkom novih vozila.

Ipak, postoji određena utjeha u činjenici da je Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, što donosi određene prednosti. Prošle godine, ovaj mehanizam je imao impresivnu flotu od 13 aviona za gašenje požara, uključujući deset kanadera, dva zračna traktora i jedan helikopter, piše Press Media BiH.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U FBiH vrijednost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda 106,8 miliona

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje poljoprivrednih preduzeća...

CIK-u odobreno dodatnih 4,17 miliona KM za Lokalne izbore 2024.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine danas je...

Od 142 načelnika u BiH samo su dva mlađa od 30 godina

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani...

Aero klub JMB Aircraft Germany na sarajevskom aerodromu

Članovi njemačkog aero kluba JMB Aircraft Germany sa 15...