Tešanj: Zbog Kraljevog brda pljušte krivične prijave

/

Gola sječa 18 hektara visokokvalitetne šume zbog izgradnje odlagališta inertnog materijala na trasi autoputa Vc u zoni planiranog  zaštićenog prirodnog područja na Crnom vrhu kod Tešnja, uznemirila je stanovike ovoga kraja. Ekolozi upozoravaju da je riječ o ekocidu najavljujući krivične prijave uz obrazloženje da je pretvorbom šumskog u gradjevinsko zemljište prekršena  zabrana Visokog predstavnika o raspolaganja zmljištem u državnoj svojini, ali i derogiranju državnih institucija poput Pravobranilaštva BiH.

Stoljetne šume na lokalitetu Kraljevo brdo kod Tešnja, na trasi gradilišta autoputa VC na  dionici Medakovo-Ozimice, sačuvane i tokom ratnog perioda, ovih dana su posječene.

Kraljevo brdo: odlagalište inertnog otpada

-I, što je najžalosnije, taj prostor je trebao biti zaštićeni park prirode i prema Prostornom planu Općine Tešanj i prema Prostornom planu posebnih obilježja za Federaciju u kontekstu izgradnje kroidora Vc-ističe Davor Šupuković iz Mreže za zaštitu prirode u BiH.

Jupić: Riječ je o ekocidu, Tešanj je ostao bez plućnog krila

-Govorimo o ekocidu na području Crnog vrha. Znači, što se tiče toga mi s pravom možemo reći da je Tešanj ostao bez jednog plućnog krila-upozorava Mirano Jupić, doktor ekoloških nauka i univerzitetski profesor.

-Mislim da su tu prekršene odluke Visokog predstavnika i mene je, kao čovjeka i kao nekoga ko je aktiviran politički,  jednostavno zabrinula činjenica što sam Ured visokog predstavnika  nije stao da se ispita taj slučaj-upozorava vijećnik NES-a u OV Tešanj Amir Šaranović.

Šupuković: Prekršene procedure

-Isključili su Pravobranilaštvo BiH. Dakle, isključili su viši organ od sebe u procesu odlučivanja-podsjeća Davor Šupuković.

-Dozvolu da šumsko zemljište postane gradjevinsko je izdalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva-pojašnajva tešanjski načelnik  Suad Huskić.

Rješenje: Je li prekršena odluka OHR-a

Još 9. aprila smo na adresu navedenog Ministarstva uputili zvaničan upit, ali do danas odgovor nismo dobili. Istovremeno, pitanje je da li je za odlagalište materijala iz budućeg tunela „Crni vrh“,  provedena javna rasprava i  izradjena Studija utjecaja na okoliš.

Šaranović: Zašto OHR šuti

-Svaka sječa šume preko pet hektara zahtjeva prethodnu procjenu utjecaja na okoliš. U ovom slučaju sječe u Tešnju nije izvršena nikakva procjena i nikakva stručna analiza. To su posebni projekti koji su nastali nakon Glavnog projekta i koji nisu uopće ušli u Javnu raspravu-kaže  Davor Šupuković.

-To je sve naknadno doneseno rješenje iz Federalnog ministarstva, tačnije tog resora-dodaje vijećnik Amir Šaranović.

Tešanjski načelnik Suad Huskić ističe kako je u okviru aktivnosti na izgradnji autoputa trajno iseljeno 90 porodica sa 260 članova, te kako je deset puta više zemljišta,  nego na Kraljevom brdu, pretvoreno iz poljoprivrednog i šumskog u gradjevinsko, ali da to, kaže, iz nekog razloga, nije izazvalo ničiju pažnju. Iako je, svakako,  dio prateće infrastrukture na gradilištu autoputa Urbanističku i Gradjevinsku dozvolu za odlagalište je izdao  nadležni organ Općine tešanj, a ne nadležno Federalno ministarstvo. Pitali smo zašto?

Općina Tešanj: Izdali saglasnost

-Provjerili smo to sa Federalnim ministarstvom prostornog uredjenja i kantonalnim ministarstvom prostornog uredjenja koji su nam pojasnili da to nije deponija nego da je odlagalište inertnog materijala i da je to odgovornost lokalne samouprave pa se, sliejdom toga tako i postupilo-pojašnjava Huskić.

Nakon pretvorbe gradjevinsko zemljište više ne podliježe  zabrani Ureda visokog predstavnika, pa je moguće da na ovom području u budućnosti  umjesto šuma niknu zgrade.

-Šteta je ogromna. Ono što mene posebno zabrinjava jeste što nemamo taj sanacioni plan tog jednog ekološkog ekocida. U EU je nezamislivo , prvo da se postupak provede na ovakav način, a drugo da ne postoji plan sanacije područja koje je predmet privremene devastacije-upozorava Mirano Jupić

Huskić: Konsultirani viši organi

Iz Aarhus centra i Mreže za zaštitu prirode, zbog sumnjive i nepotpune procedure, kršenja odluka OHR-a, te zaobilaženja državnih institucija  najavljuju pravnu bitku.

-Neke prijave su već odaslane na adresu Tužiteljstva i na adresu inspekcija-potvrdio je predstavnik Mreže za zaštitu prirode u BiH, koja okuplja desetine ekoloških udruženja, Davor Šupuković.

Upravo zbog činjenice da su  istražni organi upoznati o svemu, ali i stava da OV nema ni kapacitete ni ingerencije da provodi svojevrsnu istragu o Kraljevom brdu, prema riječima tešanjskog načelnika, bespredmetno je da OV, unatoč inicijativama nekih vijećnika, posebno raspravlja o ovoj temi, piše Afirmativa.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivni oproštaj: Mještani Karadaglija i Jablanica ispratili dugogodišnjeg doktora u penziju

Na inicijativu Begunića Feždada iz Karadaglija, mještani mjesnih zajednica...

Pokušaj mita u Usori: Dvojac pokušao podmititi kantonalne inspektore

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK na području Zeničko-dobojskog...

Sretne vijesti iz Opće bolnice: Rođeno 5 beba u jednom danu!

U protekla 24 sata, na porođajnom odjelu Opće bolnice...

Zbog radova na elektroenergetskim objektima, struje neće biti od 09:00 do 15:00 sati

Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, bez električne energije...