Sladić demantovao kolege: Promjenjivo vrijeme će se zadržati, ali poplava u BiH neće biti

/

Nedim Sladić, bh. meteorolog pojasnio je da će i u narednom periodu na području Bosne i Hercegovine biti padavina, ali da neće doći do poplava te je time, kako je naveo, demantovao pojedine njegove kolege koje su dale takvu prognozu.

“Počele su, kod nekih kolega, najave poplava. Demantujem ovo. Širokopojasni potopi koje najavljuju pojedine kolege nisu izgledni u skorijem periodu na području Bosne i Hercegovine. Dakle, ne prijete nam nikakve poplave šireg opsega. Ako se već govori o njima, a pretpostavljam da su na to mislili, treba istaknuti bujična plavljenja koja su isključivo povezana sa lokalnim nestabilnostima usljed većih količina padavina u kratkom vremenskom periodu, i to na uskoskoncentrisanom području. Doslovno, u dvorištu može da vam pliva usljed jačih padavina uvjetovanih konvekcijom, a da svega kilometar od vas je suho kao da ništa nije bilo”, naveo je Sladić.

Dalje je pojasnio da će i u narednom periodu poplave i količinski i prostorno biti neravnomjerno raspoređene naglasivši da je to odlika toplijeg dijela godine.

“Nije prvi put da modeli precijene padavine. Modeli su u zadnjih 15-20 dana imali tendenciju da daju veće količine padavina od onih koje se na kraju zabilježe. Tako je prema prognozama otprije 15 dana do danas trebalo pasti između 50 i 100 mm u centralnom dijelu Bosne, a realnost je 10 do 30 mm. I današnja procjena padavina bila je slaba – većina modela davala je 20 do 30 mm padavina za centralni dio, da bi se na kraju skupilo upola manje. Tomanov WRF je još to najbolje i izveo. NOTHAS je ponovo pokazao vjerodostojnost u prognoziranju konvektivnih procesa. Savjet kolegama – pratite vertikalu i zaključujte analiziranjem relativne vlage kroz atmosferski profil i polje vjetra. Ukoliko vidite nelogičnost u satnoj količini padavina, prođite vertikalu još jednom. Nekada kroz samo jedan vlažan sloj model detektuje padavine, bez obzira na to što je prizemlje isušeno”, naglasio je Sladić.

I u narednih sedam dana se može očekivati promjenjivo i nestabilno vrijeme.

“Usljed kruženja vlažne zračne mase uvjetovana poremećajem u višim slojevima atmosfere. Neće biti jesenski, temperature rastu, sunca neće manjkati narednih dana, a to znači da će biti i energije za poslijepodnevne lokalne nestabilnosti. Naglasak na lokalno – ne posvuda. Naznake za stabilizaciju, trenutno, ipak postoje prema kraju prve i u drugoj sedmici juna. Međutim, s obzirom na to kako se modeli ponašaju, i ovo ćemo uzeti s rezervom. No, vidjevši da srednja vrijednost geopotencijala na 500 hPa već nekoliko dana ne odstupa bitnije te temperaturne članice idu naviše, taj signal ne mogu isključiti za navedenu tvrdnju iznad”, zaključio je Sladić, prenosi N1 BiH.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...

Odakle dolazi najviše nesigurnih proizvoda u BiH?

Hemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili...