Nova nada za zdravstveni sistem: BiH se pridružuje programu EU4Health

/

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine podržalo je inicijativu Ministarstva civilnih poslova BiH i odobrilo zaključivanje Međunarodnog sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o pridruživanju Bosne i Hercegovine Programu EU4Health.

Ovim Sporazumom Bosna i Hercegovina postaje dio najambicioznijeg programa Evropske unije u području zdravstva.

Za potpisnika Sporazuma određena je ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak. Pored toga, donesena je i Odluka o privremenoj primjeni Sporazuma, koja će važiti od dana potpisivanja do njegovog stupanja na snagu. Ovaj korak omogućava Bosni i Hercegovini da primjenjuje Sporazum od 1. januara 2024., čime se otvara mogućnost sudjelovanja u pozivima iz Programa za 2024.

Program EU4Health, s proračunom od 5,3 milijarde eura, provodi se u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Ovaj proračun je najveći u odnosu na sve prethodne cikluse zdravstvenog programa Europske unije. Povećanje proračuna odobreno je s ciljem jačanja zdravstvenih sustava zemalja za odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19, njihove pripravnosti za buduće krize te za suočavanje sa zdravstvenim izazovima.

Program EU4Health pruža značajnu finansijsku potporu za unaprjeđenje zdravstvenih sistema u zemljama članicama EU i pridruženim članicama. Ovaj program doprinosi postizanju četiri opća cilja i deset specifičnih ciljeva koji predstavljaju ključna područja intervencije u područjima poboljšanja i njegovanja zdravlja, zaštite ljudi od ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju, poboljšanje pristupa lijekovima, medicinskim proizvodima i proizvodima relevantnim za krizne situacije, kao i jačanju zdravstvenih sustava u zemljama sudionicama.

Ministarstvo civilnih poslova će nastaviti koordinirati aktivnosti u vezi s pristupanjem i sudjelovanjem Bosne i Hercegovine u Programu EU4Health, u suradnji s nadležnim institucijama u zemlji, piše Radio Sarajevo.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...

Odakle dolazi najviše nesigurnih proizvoda u BiH?

Hemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili...