Odjeću preko interneta u BiH kupuje više od polovine stanovnika

/

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, stanovnici BiH sve češće posežu za online trgovinom, pri čemu najčešće naručuju odjeću i obuću. Istraživanje je pokazalo da čak 52,6% ispitanika najviše kupuje odjeću, obuću i dodatke preko interneta.

Ova praksa zamjenjuje tradicionalne odlaske u trgovine i butike, trend koji je prisutan širom Europe, posebno od pandemije COVID-19 kada su mjere ograničenja kretanja dodatno potaknule online kupovinu.

Među najčešćim razlozima za prelazak na online kupovinu ispitanici navode nedostatak vremena, jednostavnost kupovine i izbjegavanje gužvi. Zbog ovih razloga, mnogi svjetski poznati modni brendovi sve više zatvaraju fizičke trgovine i fokusiraju se na online prodaju.

Prema istraživanju Pixsella, Rumunija prednjači s 80% stanovništva koje kupuje odjeću preko interneta, dok Bugarska prati s 78%, a Hrvatska s 72%. U regiji, Crna Gora bilježi 77%, a Srbija 70% korisnika koji kupuju odjeću online. Njemačka ima 74% takvih kupaca, Italija 64%, dok BiH također bilježi visok postotak od 59%.

Uz odjeću i obuću, stanovnici BiH često naručuju namještaj i opremu za kuću (23,2%), laptope, tablete i mobilne telefone (18,2%), sportsku opremu (18%) te hranu i piće (16,7%). Dostava iz restorana i lanaca brze hrane čini 14,6% ukupne online kupovine.

Podaci E-Commerce asocijacije BiH i istraživanja “Shoppers Mind”, provedenog u saradnji s agencijom Valicon, pokazuju kako osobe od 15 do 25 godina ima značajan udio u online kupovini.

Zbog procvata online trgovine, Vlada Federacije BiH izradila je novi Zakon o unutrašnjij trgovini kojim se prvi put detaljno uređuje internetska prodaja. Usvajanje ovog zakonskog rješenja u formi nacrta pokazuje da vlasti prepoznaju značaj i potencijal online trgovine za daljnji ekonomski rast, piše Crna hronika.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vršidba ječma, ratari zadovoljni rodom, ali ne i otkupnom cijenom!

Kiša koja je padala prethodnih dana na kratko je...

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...