Potvrđena optužnica: Lažirao isprave kako bi dobio posao državnog službenika u Ministarstvu privrede ZDK

/

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona je dana 25.03.2024. godine podiglo optužnicu protiv Ivana Ćure i Nikole Spajića, zbog izvršenog krivičnog djela Krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. KZ F BiH u vezi sa stavom 1. istoga Zakona. Predmetna optužnica potvrđena je u cijelosti od strane Općinskog suda u Zenici.

Pod tačkom 1. optužnice, optuženom Ivanu Ćuri se stavlja na teret da je početkom 2018.godine, na području općine Žepče i općine Zenica, radi upotrebe nabavio lažnu javnu ispravu, na način da je kao bivši uposlenik „***“ Žepče gdje je radio na poslovima vezane za proizvodnju, nakon što je imao namjeru poslati prijavu na konkurs za radno mjesto ”Stručni saradnik za proizvodnu djelatnost” u Ministarstvu za privredu Zeničko-Dobojskog Kantona na adresu Kučukovići 2, Zenica na kome je jedan od uslova bio i rad u VSS spremi najmanje godinu dana, dogovorio sa Nikolom Spajićem da mu kao direktor firme „***“ d.o.o Žepče- rukovodilac lokacije-plant menager u kojoj je Ivan Ćuro ranije radio, izda takvo uvjerenje, što je i realizovano i tako pribavljeno lažno uvjerenje o radnom iskustvu od jedne godine u VSS spremi broj ***, izdata od „***“ d.o.o na njegovo ime sa navedenim periodom rada od 21.07.2014 do 30.11.2015 godine, te kao takvo i protokolisano u knjizi protokola „***“ d.o.o, Žepče, pa je nakon toga iako je znao da nije obavljao poslove u VSS spremi, odnosno da je navedeno uvjerenje lažno, htijući to, isto i upotrijebio tj. predao Agenciji za državnu službi BiH, u konkursnoj proceduri na javnom konkursu broj *** uz prijavni obrazac, nakon čega je Agencija za državnu službu 25.05.2018.godine dala mišljenja da isti ispunjava uslove za postavljanje na radno mjesto državnog službenika u Ministarstvu za privredu ZDK, gdje je i dana 03.01.2019.godine zasnovao radni odnos.

Pod tačkom 2. optužnice optuženom Nikoli Spajiću se stavlja na teret da je početkom 2018.godine, na području općine Žepče i općine Zenica, radi upotrebe sačinio lažnu javnu ispravu, na način da je kao ovlaštena osoba u „***“ d.o.o Žepče i to rukovodilac lokacije-plant menager, nakon dogovora sa Ivanom Ćurom koji je imao namjeru poslati prijavu na konkurs za radno mjesto ”Stručni saradnik za proizvodnu djelatnost” u Ministarstvu za privredu Zeničko-Dobojskog Kantona na adresu Kučukovići 2, Zenica na kome je jedan od uslova bio i rad u VSS spremi najmanje godinu dana, pristao da mu kao direktor firme „***“ d.o.o Žepče- rukovodilac lokacije-plant menager u kojoj je Ivan Ćuro ranije radio, izda takvo uvjerenje, iako takve podatke u evidencijama nije imao, svjestan da sačinjava javnu ispravu sa neistinitim podacima i htijući to, što je i realizovano i tako sačinjeno lažno uvjerenje o radnom iskustvu od jedne godine u VSS spremi broj ***, izdata od „***“ d.o.o na ime Ivan Ćuro, sa navedenim periodom rada od 21.07.2014 do 30.11.2015 godine i protokolisano u knjizi protokola „***“ d.o.o, Žepče, te predao Ivanu Ćuri koji je nakon toga isto i upotrijebio tj. predao Agenciji za državnu službi BiH, u konkursnoj proceduri na javnom konkursu broj *** uz prijavni obrazac, nakon čega je Agencija za državnu službu 25.05.2018.godine dala mišljenja da isti ispunjava uslove za postavljanje na radno mjesto državnog službenika u Ministarstvu za privredu ZDK, gdje je i dana 03.01.2019.godine zasnovao radni odnos.

Postupajući tužilac u optužnici je predložio da se shodno odredbi člana 78. KZ F BIH privremeno oduzeti predmeti – uvjerenje broj *** izdato od „***“ d.o.o Žepče trajno oduzme radi uništenja.

Izvor: zenicablog.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...