Izrečene kazne za nepropisno parkiranje premašile milion KM

/

Poseban fokus stavljen je na nepropisno parkiranje na mjestima predviđenim za osobe s invaliditetom

Ukupna vrijednost izrečenih kazni za nepropisno parkiranje na javnim parkinzima u Banja Luci u prvom kvartalu ove godine iznosi 69.380 KM, dok kazne za parkiranje na mjestima rezervisanim za lica s invaliditetom iznose 45.100 KM.

Prema podacima Gradske uprave Banja Luka, ukupna vrijednost izrečenih kazni u prekršajnim nalozima za nepropisno parkiranje prošle godine premašila je milion KM, tačnije iznosila je 1.151.310 KM.

Poseban fokus stavljen je na nepropisno parkiranje na mjestima predviđenim za osobe s invaliditetom. Ukupna vrijednost kazni za takva parkiranja u 2023. godini, od kada su na snagu stupile izmjene odluke, iznosila je 80.000 KM. U prvom kvartalu ove godine kazne za ovo prekršaj iznose 45.100 KM.

Od maja prošle godine, na snagu je stupila Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima grada Banja Luka, kojom je kazna za parkiranje na mjesta označena za osobe s invaliditetom znatno povećana. Trenutna kazna iznosi 500 KM.

Gradska uprava navodi da su učestala obraćanja udruženja lica s invaliditetom zbog nesavjesnih vozača koji parkiraju na mjestima rezervisanim za osobe s invaliditetom.

Komunalna policija sada ima ovlaštenja da kontroliše stanje i na privatnim parkinzima, uključujući tržne centre, što ranije nije bio slučaj, navodi Hayat TV.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...

Odakle dolazi najviše nesigurnih proizvoda u BiH?

Hemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili...