Uz akademski upisni rok: Saobraćajni fakultet u Doboju rame uz rame s univerzitetima Loughborough London i Rzeszow u Poljskoj

/

“Zašto studirati u inostranstvu, kada imate Doboj?”nije vic, već stvarni poziv sa Saobraćajnog fakulteta u Doboju

 

Piše: Hajrudin REDžOVIĆ

 

Dok se drugi možda klone inovacija, Saobraćajni fakultet u Doboju ide punim gasom naprijed,  oslanjajući se na laboratorijsku preciznost koja može parirati bilo kojoj svjetskoj instituciji.

Kakva laboratorija i kakva preciznost?

Laboratorija za ispitivanje vozila i motora kojom se može podičiti ovaj fakultet – definitivno je vijest. Opremljena je tehnologijom kojoj bi pozavidjeli i najveći evropski univerziteti. Zahvaljujući financijskoj injekciji od skoro 6 miliona KM, koja je dijelom došla direktno od Vlade Republike Srpske, ovaj fakultet nije samo edukacijski centar, već i vodeći istraživački hub u regiji.

Nastavna sredstva iz budućnosti

Uz super modernu laboratorijsku opremu vrhunskog proizvođača AVL iz Austrije, studenti i istraživači ovdje mogu testirati sve – od dinamičke snage motora do izduvnih emisija, pružajući tako neprocjenjivo znanje i iskustvo koje nadilazi granice učionice, postavljajući fakultet rame uz rame s prestižnim evropskim univerzitetima kao što su Loughborough University u Londonu i Rzeszow University of Technology u Poljskoj.

Ova tehnološka dostignuća nisu samo alat za učenje; ona su odskočna daska za buduće inovacije koje će oblikovati industriju u cijeloj regiji.

Autentičnost, inovacije i stručnost

Dok se, dakle, drugi bave skandalima oko trgovine diplomama, Saobraćajni fakultet u Doboju gradi temelje za svijetlu budućnost. To je priča o autentičnosti, inovacijama i stručnosti, baš ono što BiH treba danas više nego ikad. Neka vas ne zavara skromnost ovog grada; kada je riječ o pravim vrijednostima, Doboj ima mnogo toga za ponuditi.

Ne govorimo ovdje samo o laboratorijama koje su lijepo uređene ili o opremi koja izgleda impresivno; govorimo o pravom naučnom radu koji se primjenjuje u praksi, gdje se svaki segment motora i svako vozilo može testirati pod različitim opterećenjima i u različitim uslovima – sve to u zemlji gdje su obrazovne institucije često pod lupom zbog koruptivnih skandala. Fakultet u svom sastavu ima i tehnički pregled, čime generira vlastite prihode koji mu pomažu da prije drugih kroče u zelenu budućnost.

Doboj postavlja standarde cijeloj regiji

Štaviše, izgradnjom ovako impresivnog kompleksa, Doboj postavlja standarde i šalje poruku cijeloj regiji: moguće je stvoriti obrazovno okruženje koje karakteriše transparentnost i koje se fokusira na stvarno, primjenjivo znanje koje vodi ka inovacijama koje su od koristi svima.

Konačno, kada sljedeći put čujete za Doboj i njegov Saobraćajni fakultet, znajte da nije riječ samo o još jednoj akademskoj ustanovi. Ovdje se kroji budućnost, ovdje se obrazuju lideri sutrašnjice, ovdje se stvara novi svijet – čist, efikasan i pravedan. A to je prava priča koju vredi ispričati.

Zato, upravo sada, kad je upisni rok u punom jeku, ova vijest dolazi kao podsjetnik da je Saobraćajni fakultet u Doboju javna, a ne privatna institucija.

Akademska reputacija

Ovo je, bez pretjerivanja, stvarna prilika za mlade ljude da se obrazuju u vrhunskim uslovima, bez potrebe da svoje obrazovanje grade van granica naše zemlje.

Konačno, kad se sve zbroji i podvuče crta, izjava koju tiho čujemo sa ovog fakulteta “da mladi ljudi ne moraju ići studirati u inostranstvo kada imaju Doboj”, nije vic. Ovo je izgovoreno sa stvarnim akademskim autoritetom, reputacijom i backgroundom.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Maglaj Spirit Weekend 2024: Magija na maglajskoj Gradini uz najveća imena kulture

Maglaj Spirit Weekend 2024 obećava da će biti izvanredan...

Apoteke Violapharm: Specijalni giveaway

Ljeto je vrijeme kada posebnu pažnju trebamo posvetiti njezi...

Kako pronaći restorane s odličnom hranom i živom muzikom

Ako ste u potrazi za izuzetnim večernjim iskustvom koje...

Irdin Dinči dogovorio turneju po Americi, snima i duet sa Bekijem Bekićem

Da se dobar glas i kvalitetna pjesma daleko čuju...