Vlada ZDK: Za poslovnu zonu “Bukva Vila” izdvojeno 100.000 KM

/

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić potpisao je u utprak s predstavnicima gradova i općina u ovom kantonu ugovore o dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona (PZ) u ukupnom iznosu od 650.000 KM.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je ranije usvojila odluku kojom je, na osnovu javnog poziva, odobreno po 100.000 KM općinama Tešanj (PZ “Bukva Vila”), Žepče (PZ “Radovlje”), Maglaj (PZ “Liješnica”), Olovo (PZ “Golubište-Pilana) i Zavidovići (PZ “Majdanska polja”), Općini Doboj Jug odobreno je 94.967,97 KM (PZ “Mravići”), dok je Općini Usora odobreno 55.032,03 KM (PZ “Ularice”).

– Vlada ZDK-a je opredjeljena da stvorimo što bolje moguće uslove za poslovanje postojeći i novih investitora u poslovnim zonama, tako da vjerujem da ćemo s ovim sredstvima napraviti dodatni iskorak. Poslovne zone su motor razvoja privrede i uskoro planiramo raspisati javni poziv za dodjelu dodatnih milion maraka za poslovne zone – rekao je ministar Šibonjić.

Općina Usora najmanja je jedinica lokalne samouprave u ovom kantonu, a već ima razvijene tri poslovne zone u kojima radi preko 250 preduzeća. Načelnik Mirnes Tukić zahvalio se Vladi i resornom ministarstvu, istakavši da su poslovne zone izuzetno važne za privlačenje novih investitora.

– Podrška je veoma bitna jer omogućujemo razvoj infrastrukture, putne i komunalne, kako bi poslovne zone bile spremne da dočekaju nove investitore. Naša općina je mala, ali je veoma privredno potentna i svaki dan je sve više privrednih subjekata koji dolaze u ovaj dio ZDK-a – rekao je Tukić.

U Zeničko-dobojskom kantonu postoje 22 poslovne zone različitih nivoa uređenosti, ali su sve okosnica privrednog rasta jedinica lokalne samouprave.

U PZ “Liješnica” u općini Maglaj, jednoj od tri poslovne zone, proteklih pet godina investirano je oko 800.000 KM, od čega je značajan dio osigurala Vlada Zeničko-dobojskog kantona putem Ministarstva za privredu. Iz Općine Maglaj ističu da će se nastavkom izgradnje primarne saobraćajnice u ovoj poslovnoj zoni aktivirati čitav niz novih parcela za izgradnju proizvodnih pogona.

– Ulaganja u PZ “Liješnica” su rezultirala desetinama novih investicija, odnosno više stotina radnih mjesta koja su stabilna, održiva i u stalnom rastu. Izgrađena infrastruktura privukla je nove dvije velike značajne investicije, čiju realizaciju očekujemo u skorije vrijeme – rekao je Nermin Bešlagić, stručni savjetnik za lokalni razvoj u Općini Maglaj, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Izvor: biznisinfo

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nasilna smrt I.A. u prostorijama Policijske uprave: Sprovedena obdukcija, uhapšena jedna osoba

Dana 17.06.2024. godine u prosekturi Kantonalne bolnice Zenica po...

MUP ZDK: Pretresi automobila i zapljene droga u Visokom, Tešnju, Doboju Jug i Žepču!

MUP ZDK izveo je opsežnu akciju usmjerenu protiv nezakonite...

Osiguran novac za izradu projekta nove zgrade Kantonalne bolnice Zenica

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prvi rebalans budžeta tog...

Novi Šeher: Tamo gdje se hrabro prkosi poplavama i mijenja budućnost

Građani ovog mjesta, uz podršku Kantonalne uprave Civilne zaštite,...