Države bivše Jugoslavije bilježe najviše stope smrtnosti od raka u Evropi

/

Države bivše Jugoslavije bilježe najviše stope smrtnosti od raka u Evropi, dok je Malta zemlja sa najmanjom stopom smrtnosti od ove opake bolesti. Prema posljednjim podacima Kancelarije EU za statistiku, najveći broj tokom 2021. godine zabilježen je u Mađarskoj i Hrvatskoj.

“Obje države bilježe više od 300 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika; Hrvatska 308,2, a Mađarska nešto više od 309.9”, objavio je Eurostat.

Na trećem mjestu je Letonija sa 283,6 umrlih na 100.000 ljudi, potom Slovenija sa stopom smrtnosti od 277,3 i Srbija u kojoj je taj broj neznatno manji 276,2. Smrtnost na Malti iznosi 198,3 na 100.000 stanovnika.

Podaci o smrtnosti od raka, koji je drugi vodeći uzrok smrtnosti u Evropi nakon kardiovaskularnih bolesti, često se koriste kao indikatori za procjenu uspješnosti zdravstvenih sistema u borbi protiv ove bolesti.

Iako je postignut značajan napredak u borbi protiv ove skupine bolesti, rak je i dalje ključna javnozdravstvena briga i ogroman teret za društva u EU. Evropski plan za borbu protiv raka, predstavljen u februaru 2021., odgovor je EU-a na sve veće izazove vezane za ovu bolest. Sastavljen od 10 vodećih inicijativa i nekoliko pratećih aktivnosti, dio je prijedloga Evropske komisije za snažnu Evropsku zdravstvenu uniju. Evropski plan za borbu protiv raka podržava rad zemalja EU-a na prevenciji raka i osiguravanju visoke kvalitete života oboljelih od raka, preživjelih, njihovih porodica i njegovatelja. Strukturiran je oko nekoliko ključnih područja:

  • prevencija,
  • rano otkrivanje,
  • dijagnoza i liječenje,
  • kvalitetu života oboljelih i preživjelih od raka.

Podsjećamo, svake godine 2,6 miliona ljudi dobije dijagnozu bolesti raka, a ona odnese još 1,2 miliona života. U 2021. rak je bio drugi vodeći uzrok smrti u  EU sa 1,1 milion smrtnih slučajeva, što je bilo jednako 21,6 posto ukupnog broja smrtnih slučajeva u EU-u.

Procjena je da se oko 40 posto bolesti može spriječiti primjenom postojećih znanja, ali da države članice troše svega tri posto zdravstvenih budžeta na promociju zdravlja i prevenciju bolesti.

Procjena Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je da će do 2040. godine biti više od 29,5 miliona novih slučajeva godišnje. Najčešći oblici raka od kojih pacijenti globalno obolijevaju su: rak pluća, rak dojke, rak debelog crijeva, rak prostate i rak želuca, piše Forbes.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vršidba ječma, ratari zadovoljni rodom, ali ne i otkupnom cijenom!

Kiša koja je padala prethodnih dana na kratko je...

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...