Samohrani roditelji prepušteni sami sebi

/

Nije poznato koliko je jednoroditeljskih porodica u Federaciji BiH, jer kao takve nisu prepoznate u zakonu.

Zna se da je na javni poziv za podjelu pomoći iz programa Evropske unije za energetski siromašna domaćinstva stiglo 800 prijava.

Bolan razvod

Među njima su, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, bile 133 osobe muškog te 667 osoba ženskog spola. Međutim, ta kategorija je bila strogo definirana na domaćinstva u kojem dijete ima samo jednog roditelja, dok drugi nije živ ili je nepoznat, te nije obuhvatala domaćinstva s djecom razvedenih roditelja, kojih je, sudeći prema statistici, sve više.

Svim tim samohranim roditeljima zajedničko je to da ih sve više pritišće tzv. sindrom roditeljskog izgaranja, koji je prepoznat u domenu mentalnog zdravlja.

Potvrđuje nam to profesor Marko Romić, specijalista traumatske psihologije, koji kaže da je razvod braka velika trauma za sve i da ostavlja velike posljedice.

“Kada se dogodi razvod, onda onaj roditelj s kojim djeca ostanu često padne u zamku da sad on ili ona trebaju biti i otac i majka, a ustvari ne mogu biti ni dovoljno dobar otac ili majka u toj svojoj ulozi, zato što su hendikepirani samim razvodom. Svoju roditeljsku ulogu, majčinsku ili očinsku, ne mogu obavljati ni s približno kapaciteta kao prije razvoda”, kaže nam Romić.

Samo stres

Usto što su sve jednoroditeljske porodice suočene s finansijskim izazovima, ti roditelji u odnosu na druge trpe veće količine stresa u spajanju silnih obaveza, od poslovnih do privatnih.

“Takva osoba ne može normalno funkcionirati ni na radnom mjestu ni u društvu. Sindrom roditeljskog izgaranja karakterističan je za sve aktivnosti u kojima čovjek troši svoju psihičku i fizičku energiju i u kojem nailazi na frustracije. To je nešto što, zapravo, značajno hendikepira i umanjuje ne samo roditeljski potencijal već i svaki drugi”, pojašnjava nam prof. Romić.

Čak 13 posto više razvoda nego lani

Tokom 2023. godine u Bosni i Hercegovini sklopljen je 16.451 brak, što u odnosu na 2022. pokazuje smanjenje za 2,01 posto. Tokom 2023. godine razvedeno je 2.259 brakova, što predstavlja povećanje od 13,01 posto u odnosu na 2022., podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prema posljednjim statističkim podacima iz marta ove godine, u FBiH je sklopljeno 487 brakova, a razvoda je bilo 80.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poljoprivrednici najavili blokadu puteva: Traže isplatu podsticaja do 1. jula

Ukoliko im do 1. jula ne bude isplaćen podsticaj...

Od 1. jula s TAG uređajem Autocesta FBiH možete prolaziti hrvatskim autoputevima

Svi korisnici ACC TAG uređaja moći će od 1....

Konačno optimistične vijesti: Neće više divljati cijene voća i povrća

Pristojan rod dobrog dijela vrsta sezonskog voća i povrća...

Univerzitet u Sarajevu mijenja poslovnik: Neki dekani će biti eliminisani iz glasanja

Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas zasjeda i odlučuje...