Da li su pojačane kontrole smanjile ‘crno tržište’ duhana i duhanskih prerađevina u BiH?

/

Povećanje broja izdatih akciznih markica ustvari je prebacivanje značajnog dijela “crnog tržišta” u legalne tokove

Pojačane kontrole od Uprave za indirektno oporezivanje i ostalih agencija za provođenje zakona, drastično su smanjile “crno tržište” duhana i duhanskih prerađevina u Bosni i Hercegovini. Vrijednost oduzetog duhana i cigareta u posljednjih pet godina je oko 12 i po miliona maraka.

Svođenjem crnog tržišta na prihvatljiv nivo, u ovoj godini se očekuju rekordni prihodi od akciza, koji bi prvi put trebali premašiti milijardu maraka.

Zatvaranje Luke Bar u Crnoj Gori, koja je bila glavni snabdjevač ilegalnim cigaretama cijele regije, intenziviranje akcija u kojima je, osim cigareta zaplijenjeno i nekoliko mašina za njihovo pripremanje i pakovanje, uticali su da se razlika između cijena duhana i duhanskih prerađevina koje se prometuju na legalnom i ilegalnom tržištu gotovo istopila.

– Što je manja razlika između cijena u legalnim kanalima distribucije i onih u crnim, sivim kanalima, motivacija za osobe koje se bave takvom vrstom nelegalnog posla, nelegalnom trgovinom, između ostalog duvana i duhanskih proizvoda, jednostavno ukoliko je ta razlika mala i motiv se smanjuje – kaže za BHRT Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista SWOT.

Evidentno smanjenje “crnog tržišta” najbolje ilustruje podatak o broju izdatih akciznih markica na duhan i duhanske prerađevine.

– 2020. godine Uprava je izdala 171 milion akciznih markica za obilježavanje duhana i duhanskih prerađevina, a u 2023. 270 miliona markica, što je rast od 57 procenata. Rast broja izdanih akciznih markica nastavljen je i u ovoj godini – saopćili su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Povećanje broja izdatih akciznih markica ustvari je prebacivanje značajnog dijela “crnog tržišta” u legalne tokove. Naravno, to prati i rast prihoda od akciza.

– U ovoj 2024. godini očekujemo da ćemo prvi puta premašiti cifru od milijardu KM samo po osnovu akciza na duhan i duhanske prerađevine. Zaista je riječ o značajnim prihodima, jer reći ću da se iz tih prihoda finansiraju svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini – kaže Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Crno tržište se smanjilo, ali nije nestalo. Smanjen je dotok, a tim i prodaja cigareta bez akcizne markice, ali zato cvjeta prodaja ilegalnog duhana i cigareta, koje se istim tim duhanom pune u tube, a koji se mogu kupiti gotovo na svakom ćošku.

– U svim gradovima možete naći po pijacama, po ulicama, prodavače koji prodaju rezani duhan čiji se izvor nažalost ne zna, i naravno cigarete tube koje su punjene rezanim duvanom – ističe Zinaida Babović, menadžerica korporativnih poslova i komunikacija u JTI
“Tube ne služe ničemu osim da se napravi cigareta, a te tube se nažalost uvoze nekontrolisano i ogromna količina ih je na tržištu i nisu adekvatno oporezovane. To je faktički cigareta u dijelovima. Drugi element je duhan, dodaje Zoran Đokić, menadžer za borbu protiv nelegalne trgovine duvanskim proizvodima za Zapadni Balkan.

Do unazad nekoliko godina, duhansko “crno tržište” činilo je pola ukupnog tržišta, najviše zahvaljujući pogrešnoj akciznoj politici zbog koje smo imali najskuplje cigarete u Evropi, u odnosu na standard građana. Ova politika dovela je do propasti domaće duhanske industrije, cvjetanja crnog tržišta zbog kojeg je najmanje pola milijarde maraka godišnje, umjesto u državnom budžetu, završavalo u privatnim džepovima, piše BHRT.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Ako Bosna i Hercegovina ima 335.386 nezaposlenih osoba – zašto zapošljavamo strane radnike?

Novi trend zapošljavanja stranih radnika nikako ne odgovara evidencijama...

Da li bih treba organizovati akciju predaje nelegalnog oružja, kao što je to uradila Srbija?

U posljednje vrijeme, Bosna i Hercegovina svjedoči porastu nasilnih...

Koji su to novi uslovi za sticanje njemačkog državljastva: Kako do pasoša?

U Njemačkoj počinje da se primjenjuje novi Zakon o...

Uskoro optužnica protiv više od 20 lica zbog lažnih diploma

Zbog kupovine lažnih diploma na više privatnih fakulteta/univerziteta, svjedoci...