Tešanj: Susret generacije 1966-1969 učenika Škole učenika u privredi

/

Učenici  Škole učenika u privredi, generacija 1966-1969 okupili su se u restoranu Ukus kakao bi obilježili 55 godina od završetka škole.

S lijeva, prvi red (čuče): Fetibegović Muhamed, Jelić Jozo, Ćosić Jozo, Joskić Anto-nastavnik, Terzić Mesud, Dolamić Ejub
Drugi red (stoje): Halilović Hasan, Skopljak Salko, Korajlić Fuad, Subašić Rešad, Šišić Hamdija, Mujaković Fadil, Ruštić Ismet, Mujčić Seid, Knežević Augustin i Irfan Deljkić

Ova generacija kao i one prije nje obilježile su vrijeme stvaranja industrijskih radnika u Tešnju koji su zamijenili zanatske radnike, jer su to nove tehnologije zahtijevale. Taj proces je počeo 1961. godine kada je u okviru Škole učenika u privredi osnovano industrijsko odjeljenje od 9 učenika u čijem stručnom obrazovanju su učestvovali stručnjaci Pobjede koja je bila i inicijator formiranja odjeljenja kako bi zadovoljila svoje potrebe za ovim zanimanjima (strugari, bušači, glodači, brusači mašinbravari i dr.).

Fotografija iz 1969. godine

Godine 1962. upisano je 16 učenika, 1963. nije bilo upisa, a 1964 upisano je 50 učenika. Generacija 1966-1969 imala je 50 učenika. Prva su generacija koja je uselila u zgradu ŠUP-a na Vaširištu Veći broj učenika prvih generacija je radio u Pobjedi, neki su otišli u Njemačku, a neki opet od onih koji su otišli u Njemačku vratili su se u Tešanj. Sedamdesete godine su godine intenzivnog investiranja i razvoja.

Enker počinje sa radom  1974. godine, kada počinje i proizvodnja filtera u Pobjedi, Napredak uvodi linijsku proizvodnju. Pobjeda realizira veliku investiciju u nove kapacitete. Dolaze najsavremenije standardne i specijalne mašine, kojima veoma brzo, uz specijalizaciju kod proizvođača mašina, ovladavaju generacije izašle iz Škole učenika u privredi.

Fotografija iz 1969. godine

Tako je i ova generacija koja obilježava 55 godina od završetka Škole učenika u privredi dala svoj veliki doprinos razvoju Općine.

Susretu u restoranu Ukus kao gosti prisustvovali su: nastavnik Anto Joskić, načelnik mr. Suad Huskić i zamjenik direktora Mješovite srednje škole (nasljednice ŠUP-a) Mujo Zeničanin. Načelnik i Zeničanin su se obratili prisutnim kratko ih upoznavši sa današnjicom u Tešnju i u Mješovitoj srednjoj školi.

Autor: Husein Galijašević

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Narcis Halilović predsjednik Bosanskog pozorišta Tešanj: U kulturu se jako malo ulaže

Gost našeg podcasta bio je Narcis Halilović, koji je...

MANN+HUMMEL pruža podršku mladim talentima: Ponosni smo što podržavamo obrazovanje

U MANN+HUMMEL BA vjerujemo da je obrazovanje temelj uspješne...

Tešanj: Pronađeno i uklonjeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj Operativni...

Nejla Tukić – učenica generacije 2023/24 u OŠ ” Mustafa Mulić” Šije

Nejla Tukić je rođena 28.09.2009. godine u Tešnju. Kroz...