Fahrudin Čolaković najavljuje izbacivanje NES-a iz vlasti u ZDK?

/

Objavu Fahrudina Čolakovića prenosimo u cijelosti:

KOGA TI HLJEBOM ON ĆE TEBE KAMENOM

Svojim jutrošnjim statusom o NES-u nekako sam predvidio svu bijedu naše (bošnjačke) političke scene.

Par zadnjih sjednica kako Doma naroda tako i Predstavničkog doma upratio sam bahat pristup mladog ministra Vlade Federacije iz NIP-a Adnana Delića, koji još nije shvatio da zadatak njega kao ministra ne treba da bude prepucavanje, nego prohodnost odluka.

Da bi na silu postigao prohodnost odluka mladi ministar je predložio izmjene Zakona o PIO/MIO u hitnoj proceduri bez mogućnosti učešća opozicije i javnosti u kreiranju zakonskih rješenja kroz eventualnu javnu raspravu i amandmane.

Kolega Zahiragić je na početku svoje diskusije zamolio da Zakon ide redovnom procedurom uz obećanje da ćemo isti svi podržati, ali to mladom ministru ne bi odgovaralo jer je ovako Zakon “samo njegov”. ON JE VLASNIK ZAKONA I NOVCA.

( digresija- bio sam ministaar dva mandata i nikad sebi nisam dozvolio luksuz da polemišem sa zastupnicima, bilo pozicije bilo opozicije, ali se zato ne mogu sjetiti bilo kakvog akta ministarstva da nije dobio jednoglasnu podršku zastupnika)

Nakon što je kolega Zahiragić upozorio da smjer obrazovanja mladog ministra nije adekvatan odgovornosti pred ovako zahtjevnim ministarstvom, zakonima i populacijom, i da bi bilo najbolje da odgovornost podijeli sa delegatima i zastupnicima u Parlamentu, mladi ministar je odgovorio u kočijaškom maniru
-“Marš”.

Na takav vokabular nadovezao se ohrabreni gabaritni HDZ -ov delegat Ilija Ilić po struci električar (mada ovo ništa ne prejudicira), koji je uz salvu uvreda pokušao i fizički nasrnuti na kolegu Zahiragića.
JOŠ MALO DETALJA

Šef kluba bošnjačkih delegata je odmah zatražio pauzu kako bi se smirila situacija. Međutim, Predsjedavajući Martinović (HDZ) je to rezolutno odbio, iako je bio obavezan po poslovniku. Nekome je izgleda odgovaralo da dođe do incidenta.

Potom je šef kluba bošnjačkih delegata sazvao sjednicu kluba na koju su se odazvali delegati delegirani iz SDA, DF-a, SDP-a i Socijaldemokrata. Donekle razumijem delegate NIP-a, koji imaju političku obavezu da štite mladog ministra pa se nisu pojavili na Klubu Bošnjaka, (iako se ovdje štiti dignitet svih delegata i svih građana koji ovo gledaju i trpe) ali kako razumjeti delegate iz jutrošnjeg statusa- Delegate NES-a, koji su ponovo lutali po sali.

Ne bi ovo bilo toliko tragično da nema ni dijela naše odgovornosti. Izgleda da ih hranimo. NES čini dio skupštinske većine u ZDK i gdje imaju jednog zastupnika, a na osnovu njega i jednog ministra. To znači da na 35 delegata koliko broji Skupština ZDK trebalo bi da bude toliko ministara. Mi smo na uštrb naših pozicija, radi mira u kući, radi većeg cilja, radi jedinstva, radi radi radi….prihvatili takvu raspodjelu pozicija. Izgleda neko misli da smo to uradili zato što smo morali.

Nismo morali NES-ovci ❗

Pokazat ćemo da nismo morali.
Današnja politička korida koju građani ove države ne treba da trpe, u kojoj se pokušava zgaziti dignitet izabranih predstavnika najbrojnijeg naroda, u konačnici je gaženje digniteta istog tog naroda.

Mislili smo da je silovanje procedura, gaženje Ustava i donošenje budžeta po hitnoj proceduri vrhunac nepoštivanja. Izgleda da je to samo početak. Nastavak je u fizičkom obračunu sa nama koji ne želimo pod noge. Šta je sljedeće ostaje da se vidi.

Izvor: 072info

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Premijer Nezir Pivić otvorio Međunarodno otvoreno prvenstvo i Sportske igre paraplegičara FBiH

Na Atletskom stadionu Kamberovića polje održava se Međunarodno otvoreno...

Ministar Čajić posjetio načelnika Jusića i poljoprivredne proizvođače u općini Breza

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Jasmin...

Nasilna smrt I.A. u prostorijama Policijske uprave: Sprovedena obdukcija, uhapšena jedna osoba

Dana 17.06.2024. godine u prosekturi Kantonalne bolnice Zenica po...

MUP ZDK: Pretresi automobila i zapljene droga u Visokom, Tešnju, Doboju Jug i Žepču!

MUP ZDK izveo je opsežnu akciju usmjerenu protiv nezakonite...