Nove knjige Huseina Galijaševića – prilog tešanjskoj historiji

/

Iz štampe su izašle dvije knjige Huseina Galijaševića, „Domovnice imamata Tešanj“ i „Tešanj kroz objektiv“. Izdavač je Smart TV Tešanj.

Knjiga „Domovnice imamata Tešanj“ sadrži prepis domovnica (matične knjige članova domaćinstava koje je vodio imam matičar) za immat Tešanj. Izvorne knjige (3 kom) su vlasništvo Medžlisa IZ Tešanj. U prvoj je upis počeo 1910. godine obuhvatio je:Abdipašin kvart, Gornju čaršiju, Tabake, Deljke i Ravne, Kerića Brdo, Guvna, a u druge dvije 1931 godine i obuhvata džemat kao u prvoj knjizi proširen na Bukvu, Medakovo, Osoje i Logobare. Pored popisa u knjizi su dati brojni podaci iz kojih se mogu izvlačiti zakljuci o: stagnaciji grada početkom XX stoljeća, podlogama za porodična genealoška istraživanja, privredi, obrazovanju, administartivnom uređenju. Izvučen je i spisak porodica koje su iselile iz Tešnja i pregled ličnosti i nihovih potomaka koje su  po saznanju autora ostavile značajan trag u razvoju Tešnja. Format je B5. Obim 310 strana.

Knjiga „Tešanj kroz objektiv“  prikazuje grad sa njegovim ulicama preko fotografija snimljenih od 1892. godine naovamo. U knjizi se nalazi 260 fotografija od čega 220 starih. Razvrstavajući fotogarfije po ulicama, autor ih prati odgovarajućim tekstom opisujući zgrade, vlasnike i druge zanimljivosti kroz vrijeme. Naime pišući „Tešanjski dnevnik“ autor je prikupljao stare fotografije iz kućnih albuma građana Tešnja  i objavio ih oko 650 od čega grada preko 70. U međuvremenu došao je u posjed i nekoliko novih neobjavljenih fotografija, pa ih knjiga objedinjuje na jednom mjestu. Cilj publikacije je da doprinese histografiji grada Tešnja. Format B5 Obim 196 strana

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Amina Kopić: Učenica generacije 2020 – 2024 “JU Srednje tehničke škole” Tešanj

Učenica generacije "JU Srednje tehničke škole" Tešanj je Amina...

Narcis Halilović predsjednik Bosanskog pozorišta Tešanj: U kulturu se jako malo ulaže

Gost našeg podcasta bio je Narcis Halilović, koji je...

MANN+HUMMEL pruža podršku mladim talentima: Ponosni smo što podržavamo obrazovanje

U MANN+HUMMEL BA vjerujemo da je obrazovanje temelj uspješne...

Tešanj: Pronađeno i uklonjeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj Operativni...