Novi Šeher: Tamo gdje se hrabro prkosi poplavama i mijenja budućnost

/

Građani ovog mjesta, uz podršku Kantonalne uprave Civilne zaštite, inteligentno se suočavaju sa klimatskim promjenama

Piše: H.R.

Maglaj, 16. juna – U Novom Šeheru, mjestu gdje se budućnost kroji hrabrim odlukama, građani zajedno sa Kantonalnom upravom civilne zaštite, odvažili su se na futuristički poduhvat uređenja korita rijeke Liješnice. Ne radi se ovdje o klasičnoj borbi s prirodom, već o vizionarskom suočavanju s klimatskim izazovima koji vrebaju iza svakog ugla.

Ministar Adnan Šabani i projekt menadžerica Azra Pepelar

Na prvoj liniji odbrane od prirodnih nepogoda

Pod budnim okom kantonalnih čuvara, mještani su dobili ne samo podršku, već i poseban kamen potreban za izgradnju obaloutvrde. “Ovo nije puko nasipanje obale,” objašnjava Muhamed Alispahić, predsjednik MZ Novi Šeher, “ovo je naš otpor prema nepravdi koju priroda povremeno servira kao odgovor na ljudsku nemarnost.”

Ministar Šabani: Ukupna vrijednost projekta 350 hiljada KM

Azra Pepelar, projekt menadžerica, pojašnjava: “Započeli smo s temeljitim čišćenjem korita rijeke. Uklanjamo sve što priroda nije željela tamo, a zatim smo – kao što upravo vidite – uradili precizno polaganje kamena.” Za saradnju sa Nadzornim organom nad ovim delikatnim zadatkom, građani Novog Šehera delegirali su Maida Alispahića, koji s pažnjom prati svaki korak radnika, osiguravajući da se svaki segment projekta odvija po planu.

Adnan Šabani, ministar za promet, komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK, ističe: “Prva faza koju je ovo Ministarstvo finaniralo sa 200 hiljada KM skoro je gotova, a mi već zbrajamo potrebno za drugu fazu koja će koštati 150 hiljada KM”.

Ministar prima zahvalnicu od predsjednika MZ N. Šeher

Vizija zelene budućnosti

Projekt u Novom Šeheru je više od infrastrukturnog pothvata; to je iskra nade za zadržavanje mladih. “Želimo kreirati svijet u kojem naša djeca neće samo preživljavati, već i prosperirati,” nada se Azra Pepelar, zamišljajući Novi Šeher kao oazu zelenila i mira, mjesto koje mladi neće željeti napustiti. Jer, kaže Azra Pepelar, “naše ambicije ne staju na uređenju korita Liješnice, već se šire ka stvaranju šetnica, zelenih površina – čak i šadrvana, što će zahtijevati dodatna sredstva za koja će naša MZ svakako aplicirati”.

Refleksija

U Novom Šeheru se ne samo da se borba s elementima prirode odvija na inovativan način, već se kroz svaki zahvat prema riječnom koritu provlači dublje značenje – očuvanje naše zemlje za buduće generacije. To je priča o hrabrosti, inovacijama i viziji, priča koju Novi Šeher piše svaki dan.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Centar ženskih prava iz Zenice pruža podršku ženama u Bosni i Hercegovini

Centar ženskih prava iz Zenice, osnovan 17. oktobra 1996....

Veliki broj oboljelih, hoće li biti proglašena epidemija morbila u ZDK?

Spec. dr. Maja Karač, načelnica Službe za zdravstvenu zaštiru...

Premijer Nezir Pivić otvorio Međunarodno otvoreno prvenstvo i Sportske igre paraplegičara FBiH

Na Atletskom stadionu Kamberovića polje održava se Međunarodno otvoreno...

Ministar Čajić posjetio načelnika Jusića i poljoprivredne proizvođače u općini Breza

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Jasmin...