Odakle dolazi najviše nesigurnih proizvoda u BiH?

/

Hemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili povreda samo su neki od razloga što su sa tržišta Bosne i Hercegovine tokom protekle godine povučena 9.202 komada nesigurnih proizvoda, od čega je 8.041 komad potpuno uništen.

Najviše nesigurnih proizvoda, prema podacima Agencija za nadzor nad tržištem BiH, dolazi iz Kine, a kako su za “Nezavisne novine” potvrdili iz ove agencije, iz pomenute zemlje dolazi čak 84 odsto povučenih proizvoda.

Dječje igračke, među kojima su bicikli za djecu, skejtbordi, barbike, ali i roštilji i kuvala za vodu samo su neki od proizvoda koji su lani povučeni.

Kako objašnjavaju u Agenciji, postoji proaktivni nadzor nad tržištem, koji se vrši na osnovu godišnjeg plana nadzora nad tržištem, i reaktivni nadzor, koji se, između ostalog, sprovodi na osnovu primljenih prigovora potrošača.

“U 2023. godini tokom aktivnosti proaktivnog nadzora nad tržištem realizovano je 238 inspekcijskih kontrola, u okviru kojih je administrativno, vizuelno i laboratorijski kontrolisano 197 različitih modela proizvoda, od čega 107 modela nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve. Kao rezultat navedenih aktivnosti, sa tržišta je povučeno 8.828 komada nesigurnih proizvoda”, istakli su oni za “Nezavisne novine”.

Takođe, kako dodaju, poslovni subjekti su, dobrovoljno ili po nalogu inspekcije, uskladili 28.503 komada proizvoda sa propisanim sigurnosnim zahtjevima.

“Agencija je prošle godine pokrenula 19 predmeta reaktivnog nadzora nad tržištem. Od ukupnog broja pokrenutih predmeta reaktivnog nadzora, u 13 je utvrđeno da se neusklađeni predmetni proizvodi nalaze na tržištu BiH. Kao rezultat ovih aktivnosti, sa tržišta su povučena 374 komada nesigurnih proizvoda”, navode iz Agencije.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana “Don” Prijedor, ističe za “Nezavisne novine” da bi kontrola proizvoda na granici, pri samom uvozu u zemlju, bila jedan od načina da nesigurni proizvodi ni ne dođu do potrošača.

“To bi bilo najpoželjnije za nas potrošače, pa da nemamo probleme kasnije, jer se ne bi proizvodi našli na tržištu. Pogotovo kada su u pitanju dječje igračke. Jako je teško pronaći sve te proizvode koji se trebaju povući sa tržišta. Oni se u većini slučajeva kupuju u kineskim radnjama, a s druge strane i kada se kupe u drugoj radnji, proizvedeni su u Kini i imaju jako puno sitnih dijelova. Bilo bi dobro da se odmah povuku na granici i da ne dođu na naše tržište”, navodi ona.

Takođe, dodaje da bi i uvezivanje agencija iz zemalja bivše Jugoslavije ubrzalo proces otkrivanja nesigurnih proizvoda i spriječilo njihov ulazak na tržište.

“Naši ljudi, nažalost, ne znaju kada proizvod treba da se uputi Agenciji za nadzor nad tržištem. Imali smo ranije probleme sa skejtbordima, trotinetima… Građani su nam se obraćali i neke od tih proizvoda smo slali kao uzorak i povučeni su sa tržišta”, kaže Marićeva za “Nezavisne novine”.

Proaktivni i reaktivni nadzor nad tržištem, prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, nastavljen je i tokom ove godine.

“U toku je uzimanje uzoraka, laboratorijska ispitivanja i preduzimanje mjera za igračke, skejtborde, dječja kolica, laserske proizvode i roštilje na čvrsta goriva”, istakli su oni.

Izvor: Nezavisne

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Panonska jezera imaju impresivne rezultate: Od 1. juna više od 200.000 posjeta

Prvi dio, sezone na Panonskim jezerima u Tuzli protekao...

Dok BiH kupuje struju i bilježi gubitke: Milijarde maraka “teku” Drinom

Blaga zima i nedostatak snijega, ali i period dugotrajne...

Nema krize, za šest mjeseci smo registrovali skoro 500 novih automobila više nego prošle godine

U našoj zemlji je registrovano više od 6.300 novih...

U BiH se zbog globalne situacije očekuje poskupljenje automobila

Naelektrizirano je ozračje oko električnih automobila i poreza na...