Vršidba ječma, ratari zadovoljni rodom, ali ne i otkupnom cijenom!

/

Kiša koja je padala prethodnih dana na kratko je prekinula vršidbu ozimih kultura, tačnije ječma. Kako je vrijeme u toku intenzivnog rasta i razvoja, dakle tokom vegetacije, bilo izrazito toplo, a zime gotovo da nije bilo, i ove kulture kao i sve druge brzo su napredovale i ranije sazrijevale pa se ove godine ranije krenulo sa vršidbom.

Ratari su zadovoljni, a neki i prezadovoljni prinosom i kvalitetom zrna. Međutim, već se govori o otkupnim cijenama od oko 0,35 KM u Posavini i Semberiji s čim se ratari ne mogu složiti imajući u vidu da se broj tretmana zaštite usjeva i ulaganja u proizvodnju u opšte svake godine povećava zbog klimatskih promjena.

Marko Popović iz Krepšića, kod Brčkog, zasijao je ječam na površini od oko 6 hektara i uspio je prije kiše sve ovršiti. Prinosom je prezadovoljan, ali ne i otkupnom cijenom.

Inače svjestan je činjenice da sve agotehničke mjere mora odraditi pravovremeno kako bi prinos bio zadovoljavajući. Predkulture na kojima je sijan ječam na parcelama su bile: kukuruz, soja, a ponegdje je ponovio ječam, dakle vodi računa o smjeni kultura.

“Ove godine na nekim parcelama sam preskočio drugi fungicidni tretman na početku klasanja imajući u vidu da u tom periodu nije bilo mnogo kiše niti uslova za ostvarivanje zaraze, a usjev bio u odličnom stanju tako da ga nisam tretirao protiv bolesti. Par godina unazad sijem uglavnom RWA sortu ječma Sandra i ostvarujem, zavisno od godine, solidne prinose, a ove godine sam postigao prinos od oko 600 kg po dulumu i prezadovoljan sam rodom i kvalitetom zrna samo da otkupna cijena bude bolja”, navodi Marko za Agroklub.

Kad pšenica rodi prije vremena – cijena će samo rasti?

Marko je prihranu vršio samo jednom u februaru sa 40 kg KAN-a po dulumu, za drugom smatrao je da nema potrebe kako usjev ne bi bio sklon polijeganju. Nažalost, na imanju ovog mladog proizvođača (22 godine) bila je prisutna afrička kuga svinja te je ostao bez više krmača, prasića i svinja u tovu, tako da je primoran sav rod prodati, iako otkupnom cijenom nije zadovoljan, smatra da bi za proizvođače bila prihvatljiva cijena od 0,40 KM po kg.

Ječam rodio i na prhulji

Još jedan mlad i ozbiljan proizvođač, Srđan Kuzmanović, ovršio je ječam tek sa par parcela i postigao prinos u prosjeku oko 450 kg po dulumu što i nije loše imajući u vidu da je ječam skinut sa lošijeg zemljišta V, VI klase u narodu poznata tzv. prahulja.

Kvalitetom je takođe zadovoljan i čim vremenski uslovi dozvole nastavlja sa vršidbom. Ove godine zbog smjene kultura posijao je manje ječma, na oko 2 hektara, a nešto više kukuruza i pšenice. Sav rod ječma će ostaviti za svoje potrebe jer se bavi svinjogojstvom ima više krmača, te prasadi i farmu svinja u tovu, rod od ostalih kultura će nešto predavati u otkup, a nešto ostavljati za svoje potrebe. Smatra da bi vršidba pšenice mogla otpočeti negdje za oko sedam dana zavisno od sorte.

“Kukuruz takođe dobro napreduje vidjećemo kakva će godina dalje teći i kakav rod dati”, navodi Srđan.

Bolje imati kvalitet

Mile Mitrović iz Vučilovca (Brčko) je stari znalac u oblasti stočarstva, naročito iz oblasti svinjogojstva i ratarstva. Ove godine ječma je imao na oko 9 ha, ovršio je tek oko 3 ha i na tim parcelama prinos je oko 4,8 t/ha, očekivao je bolji prinos s obzirom da se radi o zemljištu I i II klase.

matra da je suša u toku intenzivnog rasta i razvoja učinila svoje te da nije imao zadovoljavajući sklop i da je to glavi razlog nižeg prinosa.

“Prezadovoljan sam kvalitetom zrna koje je krupno i nabijeno, draže mi je imati dobar kvalitet i manju količinu zrna nego više zrne mase lošijeg kvaliteta”, govori Mile.

Krenula žetva ječma, kako čuvati zrno?

Navodi da su ostale kulture kukuruz, pšenica, soja i ostalo u odličnom stanju te da mnogo obećavaju i da ako se po ovom trenutnom stanju može suditi možemo očekivati odlične prinose, ako sve bude u redu do kraja proizvodne godine.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poljoprivrednici najavili blokadu puteva: Traže isplatu podsticaja do 1. jula

Ukoliko im do 1. jula ne bude isplaćen podsticaj...

Od 1. jula s TAG uređajem Autocesta FBiH možete prolaziti hrvatskim autoputevima

Svi korisnici ACC TAG uređaja moći će od 1....

Konačno optimistične vijesti: Neće više divljati cijene voća i povrća

Pristojan rod dobrog dijela vrsta sezonskog voća i povrća...

Univerzitet u Sarajevu mijenja poslovnik: Neki dekani će biti eliminisani iz glasanja

Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas zasjeda i odlučuje...