Neradna nedjelja: Krši li se njenim uvođenjem Ustav

/

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o unutrašnjoj trgovini je održana i u Tuzli. Najviše pozornosti kod građana i trgovaca, ali i sindikata i ekonomista privlači neradna nedjelja. Mišljenja su podijeljena.

Dok jedni podržavaju ove odredbe, drugi smatraju da se njihovim uvođenjem krši Ustav. Zakonom o unutrašnjoj trgovini će se urediti oblast trgovine i regulisati pitanja koja nisu dovoljno precizirana ranije.

Članom 17. koji je izazvao najviše pažnje definisano je i radno vrijeme prodajnih objekata koje određuje trgovac od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju od 90 sati sedmično, a koje će samostalno rasporediti. Nadalje, prodajni objekti bit će zatvoreni nedjeljom i u dane praznike.

“Neće raditi trgovački objekti, ali postoje određeni izuzeci, kao što su benzinske pumpe s tim da odmah naglasim i to stalno pričamo na javnim raspravama da će biti strogo ograničeno asortiman marketa, odnosno prodavnica u sklopu benzinskih pumpi”, pojasnio je Amir Hasičević, ministar trgovine FBiH (NS).

Odredbe zakona neće se primjenjivati na cvjećare, pekare, suvenirnice, objekte starih i tradicionalnih obrta, kao i na prodajne objekte u sklope autobuskih i željezničkih stanica i aerodroma, bolnica i hotela. Odredbu zakona o neradnoj nedjelji za trgovce podržavaju u Udruženju potrošača Tuzlanskog kantona.

“S aspekta potrošača nama je lijepo i zgodno kada imamo otvorene trgovine ujutro od 7:00 naveče do 21:00, međutim naviknut će se potrošači na to, mi smo i prije u nekom ranijem vremenu znali da trgovine ne rade pa se sve pripremi dan prije”, smatra Gordana Bulić, predsjednica Udruženja Klub potrošača TK.

No, ekonomski analitičari su stava da se u javnosti kreiralo pogrešno uvjerenje o zabrani rada nedjeljom. Ovdje nije riječ samo o zahtjevu sindikata radnika zaposlenih u trgovini, već i interesu velikih trgovačkih lanaca koji se suočavaju sa nedostatkom radne snage, smatraju.

“S druge strane ono što zabrinjava jeste da se time direktno krši Ustav Federacije koji garantuje slobodu na rad. Dakle, mali obrtnici, male trgovine, ovim se direktno zabranjuje sloboda njihovog rada i djelovanja”, tvrdi Damir Bećirović, ekonomski analitičar.

Stavovi građana Tuzle su podijeljeni. Dok jedni podržavaju uvođenje zakonskih akata kada je neradna nedjelja za trgovce u pitanju, drugi su mišljenja da do toga ne treba doći.

Zakon o unutrašnjoj trgovini Federacije Bosne i Hercegovine u parlamentarnoj proceduri bi se trebao naći u septembru. I političari su za sada podijeljeni kada su određene odredbe zakona u pitanju. Dok ih jedni podržavaju, drugi su za detaljniju i precizniju analizu i diskusiju, pa tek onda usvajanje i primjenu.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Panonska jezera imaju impresivne rezultate: Od 1. juna više od 200.000 posjeta

Prvi dio, sezone na Panonskim jezerima u Tuzli protekao...

Dok BiH kupuje struju i bilježi gubitke: Milijarde maraka “teku” Drinom

Blaga zima i nedostatak snijega, ali i period dugotrajne...

Nema krize, za šest mjeseci smo registrovali skoro 500 novih automobila više nego prošle godine

U našoj zemlji je registrovano više od 6.300 novih...

U BiH se zbog globalne situacije očekuje poskupljenje automobila

Naelektrizirano je ozračje oko električnih automobila i poreza na...