Pitanja građana: Koliko ima nezaposlenih u Tešnju

/

U našu redakciju je pristiglo pitanje u kojem našeg čitatelja zanima koliki je broj nezaposlenih na području Tešnja?

Na kraju 2023. godine, Zeničko-dobojski kanton je zabilježio pad broja nezaposlenih osoba. Prema podacima Službe za zapošljavanje ZDK, zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, registrirano je 50.589 nezaposlenih osoba. Ovaj broj je za 1.490 osoba, odnosno 2.86%, manji u odnosu na 31. decembar 2022. godine, kada je bilo 52.079 nezaposlenih osoba.

Općina Tešanj također bilježi blago smanjenje nezaposlenosti. Na kraju 2023. godine, registrirano je 5.140 nezaposlenih osoba, što je za 198 osoba manje nego prethodne godine, kada je broj nezaposlenih iznosio 5.338. Stopa nezaposlenosti u općini Tešanj u 2023. godini iznosila je 27,14%.

Iako je došlo do smanjenja broja nezaposlenih, posebnu zabrinutost izaziva struktura nezaposlenih osoba. Prevladaju kategorije osoba koje su teško zaposlive, kao što su dugoročno nezaposleni, osobe sa invaliditetom, žene, osobe bez kvalifikacija, te osobe bez radnog iskustva i potrebnih vještina u struci.

Ekonomska kretanja značajno utiču na stanje nezaposlenosti, koja je u Bosni i Hercegovini i dalje veoma visoka. Poseban problem predstavljaju nezaposleni mlađi od 30 godina, koji čine trećinu ukupnog broja nezaposlenih. Mladi se suočavaju sa ozbiljnim preprekama pri ulasku na tržište rada, posebno zbog nemogućnosti sticanja radnog iskustva. Ovaj problem je naročito izražen kod osoba sa srednjom stručnom spremom, što umanjuje njihovu konkurentnost na tržištu rada.

Rješavanje problema nezaposlenosti, posebno među mladima, ključan je faktor za postizanje socijalne i ekonomske stabilnosti u Zeničko-dobojskom kantonu i općini Tešanj.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pitanja građana: Koji su to predmeti na kojima najčešće radi Općinski sud u Tešnju

Jedan od naših čitatelja je u našu redakciju je...

Pitanje građana: Koliko udruženja građana djeluje u Tešnju

Našoj redakciji postavljeno je pitanje o broju udruženja građana...

Odgovor na Pitanje građana: Kakvi su planovi za poboljšanje cestovne infrastrukture?

U redakciju nam je stiglo pitanje od strane jedne...

Pitali ste: Šta se radi na unaprijeđenju zdravstvene zaštite

Još jedno pitanje je pristiglo u našu redakciju od...