Univerzitet u Sarajevu mijenja poslovnik: Neki dekani će biti eliminisani iz glasanja

/

Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas zasjeda i odlučuje o izmjeni Poslovnika o radu ove visokoškolske i naučne ustanove i to u dijelu koji bi posljedično mogao znatno utjecati i na sam izbor novog rektora.

Univerzitet u Sarajevu naredne sedmice bira novog rektora, nasljednika Rifata Škrijelja, koji je posljednjih osam godina na čelu najveće i najstarije visokoškolske ustanove u BiH. Kandidati za novog rektora UNSA-e su aktuelni prorektor za finansije ovog univerziteta Tarik Zaimović i bivša dekanesa Medicinskog univerziteta u Sarajevu Almira Hadžović-Džuvo.

No, ono što je zanimljivo u cijelom procesu je da Senat danas zasjeda i kao tačku dnevnog reda ima izmjenu Poslovnika o radu Senata UNSA. Mijenja se tek nekoliko članova, ali koji mogu biti veoma indikativni, naročito u procesu glasanja za novog rektora.

Naime, Senat će danas glasati o izmjeni člana 7. stav 4. koji trenutno glasi: “U slučaju spriječenosti da prisustvuje zakazanoj sjednici, po pisanom ovlaštenju senatora, članicu može predstavljati član akademskog/naučnositraživačkog osoblja u zvanju redovnog ili vanrednog profesora / naučnog savjetnika ili višeg naučnog saradnika, a studenata predstavnik iz reda studenata. Ovo pravo se može koristiti najviše tri (3) puta tokom jedne akademske godine”.

mijenja se i glasi:

“(4) U slučaju spriječenosti da prisustvuje zakazanoj sjednici, po pisanom ovlaštenju senatora, članicu može predstavljati član akademskog/naučnositraživačkog osoblja u zvanju redovnog ili vanrednog profesora/naučnog savjetnika ili višeg naučnog saradnika, a studenata predstavnik iz reda studenata”.

Dakle, u ovom slučaju sve ostaje isto osim rečenice da se pravo na nedolazak senatora na sjednicu može koristiti najviše tri puta tokom godine. U novom prijedlogu poslovnika te rečenice više nema.

Dalje, današnjim izmjenama mijenjaju i stav 3. koji trenutno glasi: “(3) Pod nesavjesnim obavljanjem dužnosti senatora podrazumijeva se i tri puta uzastopno neopravdano neprisustvovanje sjednici senata odnosno nepostupanje u skladu sa članom 7. stavovima (5) i (6) ovog Poslovnika”.

mijenja se i glasi:

“(3)Pod nesavjesnim obavljanjem dužnosti senatora podrazumijeva se i tri puta uzastopno neopravdano neprisustvovanje sjednici senata, odnosno nepostupanje u skladu sa članom 7. stavom (4) ovog Poslovnika”.

U ovom slučaju razlika je u tome što se novom izmjenom poslovnika pod nesavjesnim obavljanjem dužnosti podrazumijeva ako tri puta senator ne dođe na sjednicu, kao i do sada, ali uz izmjenu da se to sada veže za član 7. stav 4. što do sada nije bio slučaj.

U konačnici Senat UNSA ove izmjena planira primjenjivati retroaktivno, odnosno od dana stupanja na snagu Poslovnika o radu koji se sada mijenja, a to je 20. decembar 2023. godine.

Pojednostavljeno, dekan koji ne bi mogao prisustvovati sjednici Senata do sada je tri puta godišnje imao opciju da pošalje zamjenika ili drugu ovlašenu osobu. Sada će ovom izmjenom poslovnika, tri uzastopna nedolaska na sjednicu određenih dekana biti tumačena kao nesavjesno poslovanje.

No ono što čini razliku jeste da će ove izmjene važiti od decembra 2023. godine, od kada je zadnji poslovnik na snazi, odnosno primjenjivat će se retroaktivno.

Na ovaj način se mogu “eliminisati” mnogi dekani iz samog procesa glasanja prilikom izbora novog rektora pa je itekako simptomatično da se ovakve izmjene poslovnika sada rade. To otvara sumnju da je neko analizirao ko su dekani koji su do sada tri puta uzastopno izostali sa sjednice i da bi eventualno njihov glas mogao biti presudan.

Ukoliko poslovnik bude izmijenjen na ovaj način, o ovom pitanju bi mogao odlučivati i sud, prije svega zbog odluke da se izmjene poslovniak retroaktivno primjenjuju.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Određen jednomjesečni pritvor uhapšenima u akciji “Rapid” kod kojih je pronađeno 74 kilograma droge

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Adnanu...

FERK odobrio poskupljenje struje za korisnike Elektroprivrede BiH

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine...

100 najvećih u BiH i regionu: Primjena ESG principa ključna za dugoročni uspjeh

Prošla godina obilježena je brojnim promjenama i rastućim inflacijskim...