Pitanja građana: Koji su to predmeti na kojima najčešće radi Općinski sud u Tešnju

/

Jedan od naših čitatelja je u našu redakciju je uputio pitanje Koji su to predmeti na kojima najčešće radi Općinski sud u Tešnju, na koji je želio da pronađemo odgovor.

Shodno zvaničnom izvještaju ove pravosudne institucije tokom prošle godine najčešće su dominirala krivična djela raznih oblika krađe, teška, obična i sitna, kao i krivična djela iz oblasti saobraćaja. Znatno su bila izražena i krivična djela nasilja u porodici, te određena krivična djela iz oblasti privrednog kriminala, uključujući zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje mita. Također, u porastu su krivična djela posjedovanja i uživanja opojnih droga prema članu 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Maloljetnički kriminal je u padu, sa zabilježenim samo dva predmeta takve vrste.

Na referatu izvršenja krivičnih sankcija, sve češće se, po zahtjevu osuđenih, kazne zatvora do jedne godine zamjenjuju kućnim zatvorom sa elektronskim nadzorom. Ova praksa donosi pogodnosti za osuđene osobe, a ujedno značajno rasterećuje budžet, smanjujući troškove zatvorskih kazni.

S druge strane, mogućnost zamjene kazne zatvora novčanom kaznom se manje koristi zbog visokog iznosa koji osuđeni moraju platiti. Na primjer, za kaznu zatvora od jedne godine potrebno je platiti 36.000,00 KM u jednokratnom iznosu u roku od 30 dana, što mnogima predstavlja preveliko finansijsko opterećenje.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pitanja građana: Koliko ima nezaposlenih u Tešnju

U našu redakciju je pristiglo pitanje u kojem našeg...

Pitanje građana: Koliko udruženja građana djeluje u Tešnju

Našoj redakciji postavljeno je pitanje o broju udruženja građana...

Odgovor na Pitanje građana: Kakvi su planovi za poboljšanje cestovne infrastrukture?

U redakciju nam je stiglo pitanje od strane jedne...

Pitali ste: Šta se radi na unaprijeđenju zdravstvene zaštite

Još jedno pitanje je pristiglo u našu redakciju od...