BiH u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila izvoz veći od šest milijardi KM, uvoz je i dalje značajno veći

/

Bosna i Hercegovina je od januara do maja ove godine više uvozila robe nego što je izvozila. Pokazuju ovo posljednji podaci Agencije za statistiku BiH u kojima se navodi da je izvoz tokom prvih pet mjeseci ove godine iznosio 6 milijardi 640 miliona KM, što je za 8,5 posto manje nego u istom razdoblju 2023. godine, uvoz je s druge strane iznosio 11 milijardi 682 miliona KM, što je za 4,6 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 56,8 posto dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio pet milijardi i 42 miliona KM. U zemlje CEFTA-e smo izvezli milijardu i 56 miliona KM, 22,6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a u istom periodu smo uvezli milijardu i 292 miliona KM, što je za 0,4 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 81,7 posto.

Izvoz u EU veći od četiri milijarde

Nadalje, izvoz u zemlje EU je iznosio četiri milijarde i 943 miliona KM, što je za 7,4 posto manje nego u istom razdoblju 2023. godine, dok je uvoz iznosio sedam milijardi i milion KM, što je za 7 posto više
nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom, iznodila je 70,6 posto.

Kada je o izvozu u zemlje EU riječ, naša zemlja je od januara do maja ove godine najviše izvezla svojih roba u Njemačku (milijardu i 059 miliona i 370 hiljada KM), Hrvatsku (milijardu i 059 miliona i 174 hiljade KM), Austriju (658 miliona i 677 hiljada KM), u Sloveniju (568 miliona i 605 hiljada KM), a u prvi pet je i Italija, u koju smo izvezli robe u vrijednosti 533 miliona i 964 hiljade KM.

Najveći izvoz među zemljama CEFTA-e ostvarili smo u Srbiji 694 miliona i 566 hiljada KM.

Bosna i Hercegovina je najviše izvezla običnih metala i proizvoda od običnih metala kao i strojeva; elektrotehničke opreme; aparata za snimanje i reprodukciju slike i zvuka. Zanimljivo, istu robu je najviše i uvozila.

Od januara do maja ove godine BiH je najviše uvezla roba iz Italije (milijardu i 579 miliona i 532 hiljade KM), zatim Njemačke (milijardu i 425 miliona i 299 hiljada KM), dok smo iz Srbije uvezli milijardu i 111 miliona i 192 hiljade KM, piše Forbes.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Međunarodni aerodrom Sarajevo: Od danas putnicima dostupna usluga Fast track/ Brzi prolaz

Po uzoru na mnoge evropske i svjetske aerodrome, od...

Zabilježen pad prometa nekretnina u BiH, slijedi li i pad cijena?

Pad prometa nekretnina, nije uslovio i pad cijena, iako...

BiH dobija još jedan grad

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sinoć je...

U RS izgubljeno 2.600 radnih mjesta

Unija poslodavaca u RS upozorila je na nekoliko negativnih...