Doboj: 68 optužnica za izborne prevare, ali nijedna osuđujuća presuda za kaznu zatvora

/

U Doboj se već godinama suočava s problemom izbornih previranja, obilježenih brojnim optužnicama, ali minimalnim pravnim posljedicama za optužene.

Iako je podignuto čak 68 optužnica protiv više od 300 osumnjičenih za manipulaciju izbornim procesom, niti jedan slučaj nije rezultirao osuđujućom presudom s kaznom zatvora.

Uoči nadolazećih izbora, planira se pilot-projekt uvođenja tehnoloških rješenja poput skenera i biometrijskog otiska na 20 od 106 biračkih mjesta.

Iako ova inicijativa nailazi na skepticizam među građanima, nadležni se nadaju da će doprinijeti boljoj zaštiti izborne volje.

U gradu Doboju 2020. godine više od 40 kandidata osvojilo je manje od devet glasova, a 19 ih nije osvojilo nijedan. Sumnje u fantomske i birače i kandidate bile su dovoljne da CIK tada ponovi izbore za tu lokalnu zajednicu.

“Ja sam razmišljao da bi možda bilo dobro da 80% mjesta u odborima da imenuju stranke koje već imaju svoje vijećnike i odbornike, a 20% ostaviti za neke nove. Međutim mi smo bili svjesni da su se formirale političke stranke samo da bi učestvovale u raspodjeli mjesta u biračkim odborima da su mjesta u biračkim odborima prodavale ili se dešavalo da određene lokalne političke stranke, pokreti koji su registrovani da učestvuju na izborima su se prijavljivali tamo gdje nemaju nikakvog organizacionog oblika“, pojašnjava za N1 Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH.

Izvor: crna-hronika

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Otkriveno: Šta je izazvalo masovno trovanje na bazenu u Doboju?

Otežano disanje, kašalj, nagon na povraćanje, crvenilo očiju, simptomi...

Tužilaštvo KS otvorilo istragu o ekocidu na Crnom vrhu kod Tešnja

Prošlog petka vijećnik u Općinskom vijeću Tešanj Nermin Deljkić u svojstvu...

U Piljužićima i Vukovu policija prilikom pregleda vozila pronašla Speed

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK u mjestima Piljužići...

Objavljeno upozorenje za građane: Moguće su bujične i urbane poplave na slivu rijeke Usore

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save danas, 1....