Uskoro optužnica protiv više od 20 lica zbog lažnih diploma

/

Zbog kupovine lažnih diploma na više privatnih fakulteta/univerziteta, svjedoci smo jedne od najvećih afera u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini koja je rezultovala hapšenjem 11 osoba.

Međutim poražavajuće je to da nakon gotovo godinu i po dana niko više o tome ni ne priča niti se znaju detalji istrage. Uskoro se očekuje tužilačka odluka u ovom predmetu kao i optužnica protiv više fizičkih i pravnih lica.

Kada je Tužilaštvo BiH provelo akciju pretresa i hapšenja na više privatnih univerziteta u BiH zbog kupovine diploma i najavilo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, niko nije očekivao da će samo kroz nekoliko dana sve potpuno utihnuti.

Kroz pretrese, pronađeno je i privremeno oduzeto oko 600 000 KM, a među 11 uhapšenih, većina njih su dekani, zatim rektori i profesora privatnih univerziteta. I onda je nastala tišina i počelo prebacivanje odgovornosti sa jedne na drugu instituciju.

Resorni ministar Željko Budimir kaže za BN da ministarstvo u ovakvim slučajevima daje sve od sebe kao nadležni organ.

„Mi negativne pojave u obrazovanju moramo da rješavamo to nije lak i brz put ali ja sa svojim timom pokušavam da uradim sve ono što ministarstvo može da uradi kao nadležni organ“, kaže Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS.

U cilju da se ova afera na zataška, 6 banjalučkih profesora uputilo je prošle godine i otvoreno pismo akademskoj zajednici Srpske i BiH kojim traže da se otkriju i objave rezultati započetih istraga.

Jedan od njih je i profesor Branko Blanuša koji kaže da je ovo posljednji trenutak da se spasi akademska čestitost i zdravlje intelektualnog društva.

„Ako se krenulo u ovu akciju Klaster da mora naše tužilaštvo i pravosuđe do kraja da završi i oni koji su učestvovali u tim aktivnostima da budu procesuirani na odgovarajući način jer to bi bio djelić onoga da akademska zajednica dobije ono mjesto koje pripada u društvu i da se prestane sa negativnim trendovima koji je već traje duži niz godina“, kaže za BN prof.dr Branko Blanuša, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

A da li će da se, uslovno rečeno, sprati ljaga sa obrazovnog sistema kroz adekvatno suđenje, to zavisi od Tužilaštva BiH.

Iz ove institucije za BN kažu da je u predmetu Klaster istraga u toku te da je bio predložen i pritvor za 5 osumnjičenih ali je Sud BiH odredio mjere zabrane.

„Izuzetno obimna i kompleksna istraga je u završnoj je fazi i uskoro se može očekivati tužilačka odluka, koja će, ukoliko se okolnosti značajno ne promijene, rezultirati optužnicom protiv više od 20 fizičkih i pravnih osoba“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pod lupom Tužilaštva je 15 osoba i devet privatnih fakulteta iz BiH od čega samo iz Banja Luke 5 ustanova.

Izvor: crna-hronika

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Međunarodni aerodrom Sarajevo: Od danas putnicima dostupna usluga Fast track/ Brzi prolaz

Po uzoru na mnoge evropske i svjetske aerodrome, od...

Zabilježen pad prometa nekretnina u BiH, slijedi li i pad cijena?

Pad prometa nekretnina, nije uslovio i pad cijena, iako...

BiH dobija još jedan grad

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sinoć je...

U RS izgubljeno 2.600 radnih mjesta

Unija poslodavaca u RS upozorila je na nekoliko negativnih...