Za vanredno povećanje penzija u FBiH potrebno izmijeniti Zakon o PIO, delegati iz opozicije spriječeni da djeluju

/

Da bi se penzije u Federaciji u ovoj godini vanredno povećale potrebne su izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju a koje u ovoj godini nisu u planu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine niti Parlamenta Federacije BiH, odgovoreno je iz Federalnog ministarstva rada o socijalne politike na zastupničko pitanje federalnog zastupnika Almedina Aliefendića.

Izmjena i dopuna Zakona o PIO je bilo nedavno ali po drugim pitanjima i kada je veći broj delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz Kluba Bošnjaka zatražio da se izmjene i dopune zakona razmatraju po redovnoj proceduri a ne kako je traženo, hitnoj, kako bi amandmanski djelovali i ugradili u zakon neke od zahtjeva donesenih na Skupštini Saveza udruženja penzionera FBiH i omogućili vanredno povećanje penzija u ovoj godini, to je odbijeno.

Delegati u Domu naroda koji su htjeli amandmanski djelovati na Zakona o PIO odbijeni

– Htjeli smo amandmanski djelovati na zakon i uputiti zahtjeve penzionera. Nije sve idealno u penzionom sistemu. Ministar Adnan Delić se hvalio povećanjem penzija, a ta povećanja su iz vremena Vlade FBiH premijera Fadila Novalića. A zahtjevi penzionera od skora jesu da se povećanje penzija veže za prosječnu plaću u FBiH i potrošačku korpu da im se isplati jednokratna pomoć od po 100 KM i 200 KM. Redovna procedura ovog zakona je bila šansa da amandmanski djelujemo – rekao je tada na sjednici Doma naroda FBiH delegat Haris Zahiragić, koja je održana 12. juna.

Ovakav istup se nije svidio Deliću pa je replicirao Zahiragiću da je populista… a Zahiragić mu nije ostao dužan da bi u jednom momentu Delić doviknuo Zahiragiću “marš” a delegat Ilija ilić (HDZ) je krenuo sa vrijeđanjem Zahiragića riječima “majmune”, “idi u cirkus”…

Potom je većina delegata iz Kluba Bošnjaka napustilo sjednicu.

Penzionerima u Federaciji BiH penzije su u ovoj godini povećane za 6,55 posto dok su u RS-u za 9,2 posto. Penzioneri u FBiH su tražili da im se penzije povećaju za još 3,5 posto što bi u zbiru za ovu godinu iznosilo oko 10 posto.

– Zahtjev za povećanje penzija za 10 posto počevši od decembra 2023. godine nije pravno i faktički moguće realizirati. Preduvjet za realizaciju povećanja penzija jeste izmjena Zakona o PIO a koja nije planirana Planom Vlade Vlade FBiH i Parlamenta FBiH.

U više navrata održani su sastanci kolegija Vlade FBiH sa udruženjima penzionera na kojima su predstavljene finansijske posljedice povećanja penzija od 10 posto, te je ukazano na odgovarajuće smetnje u realizaciji predmetnog zahtjeva. Zaključeno je da je riječ o vrlo složenim pitanjima na čijoj realizaciji će se sa prredstavnicima udruženja penzionera iznalaziti rješenja.

Kada je u pitanju jednokratna pomoć ističemo da u ovom momentu ne postoji finansijska mogućnost za realizaciju. Potrebno je uraditi rebalans budžeta FBiH kojim bi se osigurala sredstva za tu namjenu. Iznos pomoći će se utvrditi kada bude poznato više informacija o ukupnoj finansijskoj situaciji u Budžetu FBiH – odgovoreno je na zastupničko pitanje Aliefendića iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Eksplozija ministra Delića i ignorantski odnos rukovodstva Doma naroda FBiH

Nije navedeno kada bi se rebalans budžeta mogao očekivati.

– Prema izjavama Delića već je došlo do povećanja penzija prvo pet, a potom 1,55 posto. Ali vidjeli ste njegov nastup u Domu naroda FBIH, kada je većina delegata napustila sjednicu radi ignorantskog odnosa Delića ali i rukovodstva Doma, predsjedavajućeg Tomislava Martinovića koji nije dozvolio pauzu na traženje predsjednika Kluba Bošnjaka, što je kršenje odredni Poslovnika Doma naroda FBiH.

I ako bude rebalans budžeta FBiH, bit će po skraćnoj proceduri kao i usvajanje Budžeta FBiH. Do kraja mandata “Trojka” će odrađivati budžet tako da će uvijek biti predložen po skraćenoj proceduri, bez forme nacrta, bez javnioh rasprava, učešća sindikata i ostalih zainteresiranih strana a na skraćenu proceduru nema mogućnosti amandmanskog djelovanja, budžet se donosi onako kako se predlaže. U njih je sve “ad hoc” i kada im se ukaže da bi pojedine stvari trebalo korigovati dođe do onakvoh ispada ljutnje, eksplozija ministra Delića. Njegov način ponašanja prema delegatima i zastupnicima nije primjeren, nije dovoljno kultivisan da bi bio ministar u Federalnoj vladi – kazao je Amir Orlović, delegat u Domu naroda FBiH, piše Faktor.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...

Danas moguća slaba kiša, a evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja radne sedmice

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Nesreća u BiH: Automobil završio na krovu, ima povrijeđenih, nastale gužve

U sarajevskom naselju Bojnik jutros je došlo do saobraćajne...