Od vozača do rukovodioca: Koliko je zaposlenih u institucijama BiH radilo nakon sticanja uvjeta za penzionisanje

/

Suprotno zakonu, u institucijama Bosne i Hercegovine bilo je i ima slučaja da zaposlenik nastavi raditi iako je stekao uvjete za penzionisanje.

Ovo se može zaključiti iz odgovora pristiglih na zastupničko pitanje, ali i iz nedavno objavljenih revizorskih izvještaja.

Radni odnos je, i nakon sticanja uvjeta za penzinosanje, produžavan od vozača-kurira do rukovodioca.

Koliko je bilo ovakvih slučaja od početka 2020. godine do 30. juna ove godine glasilo je zastupničko pitanje Šemsudina Mehmedovića, na koje su dosad stigli odgovori iz 15-ak institucija. No i Ured za reviziju institucija BiH je u nedavno objavljenim izvještajima ukazalo na ovakve slučaje iz 2023. godine.

U skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH, radni odnos prestaje kada zaposlenik navrši 65 godina života i najmanje 20 godina staža osiguranja, ili kada navrši 40 godina staža osiguranja, neovisno o godinama života.

Dio institucija koje su odgovorile nisu imale ovakvih primjera, ali dio jeste.

Agencija za statistiku BiH je 2022. godine za osam mjeseci produžila radni odnos pomoćnici direktora Dijani Mlikota, uz odobrenje Agencije za državnu službu BiH.

Agencija za poštanski promet BiH je za osam mjeseci produžila radni odnos, nakon sticanja uvjeta za penzionisanje, Mirku Kosoriću, članu Vijeća agencije.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH isto je uradila za tri zaposlenika 2020. godine. Radni odnos su, nakon sticanja uvjeta za penzionisanje, produžili vozaču-kuriru za oko pet mjeseci, vodećem zaposleniku za sisteme vodovoda i kanalizacije za oko pet mjeseci i višem referentu za protivpožarnu zaštitu za blizu dva mjeseca. Pravdali su se potrebama organizacije posla tokom epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH je za dva zaposlenika produžila radni odnos. Tako je za Snežanu Renovicu Mutap, šefa kabineta direktora, radni odnos produžen za nešto duže od godinu i po uz obrazloženje da je “navršila 65 godina života, ali nije imala dovoljan broj godina staža osiguranja”. Radni odnos je produžen i za Seada Hadžića, zamjenika direktora Agencije za forenzička ispitivanja, i to za sedam mjeseci jer, tvrde, Vijeće ministara BiH nije blagovremeno donijelo rješenje o razrješenju.

Institut za nestale osobe BiH je oko devet i po mjeseci produžilo radni odnos članu Kolegija Amoru Mašoviću zbog, kako su naveli, perioda trajanja mandata na koji je imenovan.

Nijedno državno ministarstvo zasad nije poslalo odgovore na zastupničko pitanje, ali zato Ured za reviziju institucija BiH ima podatke, barem za prošlu godinu.

Tako je, između ostalog, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine penzionisalo jednog rukovodećeg državnog službenika krajem juna 2023. umjesto u februaru, kada je stekao uvjete za penzionisanje. Saglasnost im je dala Agencija za državnu službu BiH. Ovo su kritizirali državni revizori. Isti taj rukovodeći državni službenik je kasnije, kao penzioner, dobio ugovor o djelu.

– Dakle, državnom službeniku je produžen radno pravni status četiri mjeseca nakon sticanja zakonom propisanih uslova za penzionisanje. Takođe, navedeni službenik je nakon prestanka radnog odnosa anagažovan po osnovu ugovora o djelu tri mjeseca.

Smatramo da je činjenica o datumu sticanja zakonskih uslova za penzionisanje navedenog službenika bila poznata Ministarstvu i ranije. Osim toga, ovakvim postupanjem u pojedinačnim slučajevima, Ministarstvo se izlaže riziku da ne primjenjuje iste principe i kriterijume za sve zaposlene – upozorili su revizori.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je radni odnos produžio za dva državna službenika iako su ispunili zakonske uvjete za penziju vezane za godine života. Produženje je bilo na šest mjeseci, također uz saglasnost Agencije za državnu službu BiH.

– Navedeno postupanje nije u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH – dodali su revizori.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine imalo je prošle godine jedan takav slučaj, ali ovoga puta bez saglasnosti Agencije za državnu službu BiH.

Kako piše u izvještaju revizije, državna službenica je u oktobru ispunila uvjete za penzionisanje, tražila je od ministra Srđana Amidžića produženje radnog odnosa sama navodeći kako je imenovana za nacionalnog koordinatora za provođenje projekta, da postoji nedostatak zaposlenih kao i da su započete aktivnosti na implementaciji drugog projekta. Ministar je uvažio njen zahtjev i donio rješenje da je razrješava u februaru ove godine.

S druge strane, na primjer, Direkcija za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH je dogovorila da je njihovom direktoru Zdenku Milinovići u aprilu 2022. godine po sili zakona prekinut radni odnos upravo zbog sticanja uvjeta za penzionisanje, da je razriješen i nije mu omogućeno produženje radnog odnosa, piše Faktor.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vlada Federacije BiH dodjeljuje 2,3 miliona litara dizela poljoprivrednicima

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da...

Most je davno gotov: Kada će konačno biti završen granični prijelaz u Gradišci

Zbog velikih gužvi na Graničnom prijelazu Gradiška, i građani...

Snažan zemljotres pogodio BiH, još nema podataka o jačini

Snažan zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, a prema...

Još danas hladnije, od sutra lagani rast temperatura

U Bosni pretežno oblačno vrijeme većinom sa slabom kišom....