Na listi čekanja za lijek 1.440 pacijenata, najviše onkoloških, na koronarografiju i operaciju srca čeka 950 građana

/

Ukupna planirana sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine u 2024. godini iznose 287,55 miliona KM.

Za Fond solidarnosti Vlada FBiH u oktobru prošle godine izdvojila je 50 miliona KM, što je za tri puta manje, nego što je to Zakonom o zdravstvenom osiguranja FBiH propisano.

Iako je Budžet prihvaćen još u januaru, sredstva mjesecima nisu bila operativna.

Iz Federalnog zavoda, na upit Faktora, ovih dana odgovaraju kako su “odobrena sredstva iz Budžeta FBiH za Fond solidarnosti u iznosu od 50 miliona maraka, za period I-VI 2024, doznačena u cijelosti”.

 

 

Dodaju da je zaključno sa mjesecom aprilom, iz sredstava Fonda solidarnosti odobrena terapija za 14.220 pacijenata/osiguranika, od čega su 10.322 onkološki pacijenti.

– Nažalost, zbog nedostatka novčanih sredstava, krajem juna za lijekove s posebnim režimom propisivanja (oko 30 lijekova), koji se finansiraju iz sredstava Fonda solidarnosti, čeka ukupno 1.440 pacijenata po lijeku, dok ostalih više od 150 lijekova redovno se odobravaju shodno zahtjevima kliničkih centara – navode iz Federalnog zavoda.

Napominju da jedan pacijent može biti na listi za jedan ili više različitih lijekova, što, kako dalje dodaju, umanjuje broj pacijenata koji čekaju terapiju, jer se po svjetskim protokolima, kojih se pridržavaju ljekari u FBiH, pacijentima propisuje kombinacija više lijekova za određenu bolest.

– Najveći broj pacijenata koji čekaju terapiju za lijekove s posebnim režimom propisivanja ima maligno oboljenje, a slijede ih 125 pacijenata sa multipla sklerozom, osam sa dijagnozom Chron i ulcerozni kolitis, dok za ostala lijekove nemamo listu čekanja. Zavod čini sve što je u njegovoj nadležnosti da osigura liječenje pacijenata i kontinuitet snabdjevenosti lijekovima u svim kliničkim centrima u FBiH s kojima ima ugovor i koji prijavljuju eventualne nestašice pojedinih citostatika – dodaju.

 

 

Prema njihovim riječima, Federalni zavod finansira više od 200 zdravstvenih usluga. Samo na usluge koronarografije i operacije srca, zaključno sa petim mjesecom ove godine, kako kažu, čeka oko 950 pacijenata.

– Napominjemo da su neki od njih već operisani u proteklom razdoblju i da se hitnim kardiološkim pacijentima usluga pruža odmah – kažu iz Zavoda.

Naglašavaju da su na web stranici Zavoda data odgovarajuća obavještenja u kojima su navedeni detaljni navodi koji se tiču nabavke lijekova te specifičnosti i problemi vezani za ove nabavke (između ostalog: malo tržište BiH, poremećaji na tržištu lijekova-deficitarnost, kašnjenja u proizvodnji i distribuciji pojedinih lijekova, nemogućnost uvoza od strane dobavljača, problemi kod interventnog uvoza neregistriranih lijekova, za koje je potrebno dobiti i dozvolu uvoza od Federalnog ministarstva zdravstva, kao i kontrola serije u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH) te načini njihovog rješavanja, a sve u cilju kontinuirane nabavke terapija da ne bi bili ugroženi životi i zdravlje pacijenata.

Na kraju ističu da čine sve što je u njihovoj nadležnosti da osiguraju liječenje pacijenata i kontinuitet snabdjevenosti lijekovima u svim kliničkim centrima FBiH s kojima imaju ugovor, piše Faktor.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Banke iz FBiH nude povoljnije kamate za građane RS-a nego banke iz Banje Luke

Organizacioni dijelovi banaka sa sjedištem u Federaciji BiH građanima,...

Promjene na tržištu rada: U FBiH porasla nezaposlenosti, u RS i Brčkom se smanjenje”

Na dan 31.7.2024. u Bosni i Hercegovini je bilo...

Pacijenti ogorčeni: Zatvoren centar za vantjelesnu oplodnju koji finansira FBiH

Poliklinika “New life” u Sarajevu, jedan od centara za...

Penzioneri u FBiH pišu peticiju kojom traže povećanje penzija

U Federaciji Bosne i Hercegovine počela je isplata augustovskih...