Zaštita Ozrena i Mokre Megare u fokusu naučnoistraživačkog kampa

/

Udruženje građana Fojničani Maglaj, Mreža za zaštitu prirode, te lokalne organizacije civilnog društva iz Petrova i Doboja, i ove godine organiziraju naučnoistraživački kamp na Ozrenu.

Više od 25 biologa i speleologa iz Bosne i Hercegovine i regiona istraživat će od 17. do 21. jula u biološku raznolikost ovog područja, s posebnom pažnjom na pećinski kompleks Mokra Megara. Dosadašnji nalazi su pokazali da je ova špilja ključno utočište za jednu od najugroženijih vrsta šišmiša, velikog potkovičara, koji je već nestao u nekim europskim zemljama. Tokom zimskog monitoringa, u Mokroj Megari je zabilježen rekordan broj jedinki, što dodatno potvrđuje prošlogodišnje otkriće da je planina Ozren stanište s najbrojnijom populacijom ove vrste šišmiša u Bosni i Hercegovini.

Ohrabruje činjenica da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma prepoznalo važnost dosadašnjih istraživanja i nalaza te će financirati izradu dokumentacije potrebne za zaštitu ovog pećinskog kompleksa. Ta podrška predstavlja značajan korak u dugogodišnjim nastojanjima UG Fojničani Maglaj da se Mokra Megara proglasi zaštićenim područjem prirode i drugim pećinskim parkom u Europi. Naime, prostirući se na površini nešto većoj od jednog kvadratnog kilometra, ovaj speleološki fenomen obuhvaća čak šest špilja s ukupnom duljinom hodnika preko tri kilometra. Za sada jedini pećinski park na Starom kontinentu je Grabovača u Republici Hrvatskoj.

Tokom kampa se nastavljaju mapiranje i inventarizacija prirodnog i kulturnog nasljeđa planine Ozren, koja je prema Prostornom planu Republike Srpske predviđena za zaštitu u rangu nacionalnog parka. Za sada je zaštićen samo jedan od vrhova, Gostilj, poznat po tradicionalnoj manifestaciji branja trave ive koja se od 2018. godine nalazi i na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Svi prikupljeni podaci dosadašnjih istraživanja Ozrena bit će prezentirani na konferenciji krajem godine ali i dostavljeni Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, koji je u konačnici i nadležan za provođenje postupka zaštite.

Realizacija kampa, koji će biti smješten u bazi paraglajding kluba ParaGhost, ima izuzetan značaj, budući da osim svoje primarne naučnoistraživačke svrhe, s ciljem zaštite Ozrena i Mokre Magare, doprinosi i transformaciji nekadašnjih ratnih linija u zelene ekološko-turističke rute. Očuvanje i zaštita prirodnog i kulturnog naslijeđa su velika prilika za razvoj lokalnih zajednica i izgradnju održive budućnosti za naraštaje koji dolaze. U tom kontekstu, važno je istaknuti podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, koja je osim potpore kampu, osigurala sredstva za razvoj infrastrukture i održivog turizma na ovom području. Ovogodišnji naučnoistraživački kamp Ozren – Mokra Megara ‘24, podržava i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Izvan granica knjiga: Život Bajruzina Hajre Planjca

Nova epizoda našeg podcasta Mikrofon zajednici donosi gostovanje jednog...

Tešanj: U Medakovu gorio pomoćni objekat

Na području općine Tešanj, sinoć je došlo do još...

Tešanj: Vatrena stihija progutala porodičnu kuću (VIDEO)

Sinoć je izbio razoran požar koji je progutao jednu...

Nevrijeme u Doboju: Petrovo i okolna naselja bez struje zbog pada dalekovoda

Područje opštine Petrovo i nekoliko dobojskih naselja ostalo je...